Nyheter

CHECKPOINTSLÄPP #2 – SVANEHOLM 15 AUGUSTI

Svaneholm slott Svaneholm slott
Foto: Robert Lood
Vi kan med stor glädje presentera hittaut Skånes andra extrasläpp, Svaneholms slott samt två nya etapper av Skåneleden. Klockan 09.00 söndagen den 15 augusti släpper vi tillsammans med Ystads OK och Skåneleden 49 nya checkpoints. I extrasläppet bjuds det både på orientering och vandring längs med vackra kulturmiljöer!

Svaneholm

I ett samarbete med Ystads OK släpper vi 15 vackra checkpoints i Svaneholms spännande kulturmiljöer. Checkpointsläppet möjliggörs tack vare Skurups Sparbank och Svaneholms slott.

Runt den vackra Svaneholmssjön möter ni skånsk bokskog och en bra blandning på både lättare och klurigare checkpoints.

Kombinera gärna er jakt på checkpoints i Svaneholm med ett besök på slottets restaurang eller museum. Här kan ni bland annat besöka utställningen om Rutger Macklean.1782 ärvde Rutger Macklean Svaneholm och genomförde under sin tid på godset stora jordbruksreformer som skulle komma att sprida sig till resten av Sverige. Mest känd är Rutger Macklean för att ha infört skiftesbruk i Sverige.   

Läs mer om Slottets öppettider här: https://svaneholmsslott.se

Skurup Sparbank

Papperskartor över Svaneholm Slott finns att hämta vid följande utlämningsställen: 

Ica Supermarket i Skurup
Korrehusgatan 1, 273 30 Skurup

Kommunhuset 
Stora Torggatan 1, 274 34 Skurup

Museet på Svaneholm Slott
Svaneholm 21, 274 91 Skurup


TA DIG TILL SVANEHOLM...

....kan du göra smidigt med Skånetrafikens buss 306 från Skurup som stannar vid busshållplatsen utanför slottet. Tidtabell hittar du på Skånetrafikens hemsida

Kommer du med bil finns det parkeringsplatser markerade på den digitala kartan. Förslag på parkering är:

  • SWEREF99TM: 6151395.608, 403939.689

Tänk på att parkera ansvarsfullt för att inte hindra boende eller annan trafik!


Skåneleden


Dörröd - Sövde

SL2 etapp 19-20

Våra nya checkpoints längs med etapp 19-20 är utspridda på en sträcka på ungefär 20 kilometer. Sträckan bjuder främst på enklare vandring över Romeleåsen med fantastisk utsikt över bland annat Vombsänkan. Här passerar ni också naturreservatet Humlaröds fälad. Fäladen har betats i hundratalet år och är en rest av det äldre beteslandskap som tidigare dominerade trakten.

I Lilla Rödde finns under augusti månad möjligheten att besöka hembygdsmuseet. I museet som består av en gammal Skånegård går det att upptäcka en stor mängd tyger och föremål som inte tidigare visats för allmänheten.

Mer info om naturreservatet hittar ni här: Humlaröds fälad

Mer information om museet Lilla Rödde hittar ni här: Lilla Rödde


Skåneleden

Sösdala – Frostavallen
SL 2 etapp 6

Ta tåget till Hittaut Skåne!
Längs med SL 2 etapp 6 Sösdala – Frostavallen ges möjligheten att kombinera hittaut med vandring. Ta tåget till Sösdala station och följ därefter Skåneleden söderut samtidigt som du letar checkpoints. Välj själv om du vill avsluta din vandring i Tjörnarp eller Höör genom att välja de olika etapperna längs med Skåneleden. Från både Tjörnarps och Höörs station går det regelbundet tåg som tar dig tillbaka till din utgångspunkt.

Tidtabell hittar du på Skånetrafikens hemsida


Lycka till i skogen! 

Skribent: Hittaut Skåne