Nyheter

extrasläpp #3 Ramlösa 1 oktober

Åhus Åhus
Foto: Frits Meyst
Vi kan nu avslöja Hittaut Skånes tredje och sista checkpointsläpp för säsongen. Klockan 09:00 fredagen den 1 oktober släpper vi tillsammans med Helsingborgs SOK, Sydkustleden & Sydostleden och Skåneleden närmare 100 nya checkpoints i Skåne. Extrasläppet kommer bjuda på fantastiska vyer, vackra kulturlandskap och parkorientering.

Ramlösa Brunnspark 

Tillsammans med vår arrangörsförening Helsingborgs SOK släpper vi 15 nya checkpoints i södra Helsingborg, närmare bestämt Brunnsparken i Ramlösa. Parken har en lång historia inte minst kopplat till mineralvattnet.  

Ramlösa Brunnspark har anor från 1700-talet och dess vatten har ofta ansetts ha en positiv inverkan på människors hälsa. Att dricka brunn ökade succesivt i populäritet och Ramlösa Brunnspark har varit ett välkänt besöksmål. Parken består främst av två delar, skogsparken och trädgårdsparken som vittnar om olika epokers trädgårdsideal.  

Vid flera tillfällen har parken fått en annan uppgift under kristider. Hösten 1943 införde Tyskland undantagstillstånd i det ockuperade Danmark med bland annat syftet att arrestera den judiska befolkningen i Danmark. Ryktet om den kommande arresteringen läckte ut och i oktober lyckades majoriteten av de 8 000 judiska medborgarna fly till Sverige med hjälp av danska och svenska fiskare.  

Ramlösa fick rollen som ett av flera uppsamlingsläger längs med västkusten. 1945 var det dags igen och nu blev Ramlösa ett nordiskt centrum för de flera tusen människor som räddades från koncentrationslägren med hjälp av de vita bussarna.  

Mer information om Ramlösa Brunnspark hittar du här: Ramlösa Brunnspark  


 

cykelleden

Sydkustleden 
Helsingborg - Trelleborg 

I samarbete med Sydostleden & Sydkustleden binder vi nu samman våra områden i Helsingborg med Trelleborg. Här hittar ni 40 talet checkpoints längs västkustens cykelvänliga vägar med fantastisk utsikt över sundet.  

Cykelleden passerar flera stora samhällen på sin slingrande färd och det är enkelt att dela upp sträckan i flera kortare etapper med hjälp av Skånetrafiken. 


Skåneleden  

Ekenabben - Åhus 

SL 6 – 16 checkpoints  

Etappen Ekenabben - Åhus är en rundslinga på ca 17 km. Längs med etappen passerar man flera intressanta naturreservat och vandrar i den vackra tallskogen. Inne i Åhus passerar man den gamla borgen med anor från 1000 talet. I anslutning till leden finns även flera checkpoints tillhörande Hittaut Kristianstad.  


Arkelstorp – Kristianstad 

SL 6 – 13 checkpoints  

Leden följer den gamla banvallen och är lämplig även för cyklister. När du närmar dig Råbelövsjön öppnar landskapet upp sig och du har en fantastisk utsikt över Balsberget. Kombinera gärna besöket med att registrera checkpoints i Hittaut Kristianstad.  


Borrby strandbad  - Simrishamn  

SL 4 etapp 20 – 12 checkpoints 

Här följer leden smala kustvägar och cykelvägar förbi små fiskelägen och badstränder. Bara ett stenkast från våra checkpoints hittar ni sevärdheter som Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Söder om Simrishamn kan man utforska Yxornas häll som består av flera tusen år gamla hällristningar.  

stranden

Lisa Wikstrand
 Tävling  - 7 november

Den 7 november avslutar Hittaut Skåne säsongen. I samband med detta kommer vi på nytt lotta ut presentkort till 10 stycken vinnare. Varje checkpoints räknas som en lott i tävlingen. Desto fler checkpoints du registrera, desto större chans har du att vinna.  Passa på att redan nu ge er ut och registrera checkpoints!