Nyheter

Säsongspremiär och presentation av område!

Hittaut med barn Hittaut med barn
Nu börjar äntligen säsongen. Välj Skåne som ort och Hittaut ensam eller tillsammans med andra.
Nu är det bara timmar kvar tills årets Hittaut säsong startar i Skåne. Med start klockan 10.00 den 1 april kommer ni att kunna hitta våra checkpoints i appen genom att välja Skåne som ort. Första släppet kommer att innehålla över 500 checkpoints spridda över större delen av Skåne. Läs mer om de olika områdena längre ner.

Papperskartor  
Nytt för i år är att vi kommer att trycka papperskartor. Papperskartorna är fantastiskt fina, men kräver ett enormt arbete för att inkludera alla våra checkpoints. Det kommer därför att finnas 6 stycken olika papperskartor tillhörande Hittaut Skåne. Kartorna kommer att kallas Västra Göinge, Söderåsen, Västra Skåne, Söderslätt, Skåne Mitt och Österlen beroende på vilket geografiskt område som de täcker. Kartorna kommer att finnas på plats på olika utlämningsställen runt om i Skåne från och med den 29 april.  

Kartorna kommer att finnas tillgängliga som utskrivbara PDF:er och kommer att dyka upp på vår hemsida under den kommande veckan. Till dess har man möjlighet att Hittaut med hjälp av den digitala appen.   

Vi har även skrivit ut 600 dubbelsidiga kartor som täcker våra checkpoints i Vinslöv och Vittsjö. Karorna kan hämtas vid Västergårda (hembygdsgården) i Vinslöv under fredagen (1 april) från och med kl. 9:30. Efter helgen kommer de tillfälliga kartorna flyttas och därefter finnas på Vinslövs bibliotek.  56.104705, 13.915386 

 

Nya kartor  
Årets projekt kommer att bjuda på många nya områden med fler och tätare placerade checkpoints jämfört med fjolåret. Vi har dessutom med hjälp av RF-SISU Skåne och de lokala orienteringsklubbarna haft möjlighet att rita 5 helt nya orienteringskartor framtagna för Hittaut. Det kommer i sin tur göra det lättare för er att hitta rätt i er jakt på våra checkpoints. De nya orienteringskartorna hittar ni i Vinslöv, Kvidinge, Linneröd och Ödåkra. 


Vandrande pinnar och Hittaut till en tävling  
I år kommer vi att ha tre stycken vandrande pinnar som ni kommer kunna registrera i samband med olika arrangemang hos våra deltagande föreningar. De vandrande pinnarna har numren 315, 400, samt 750. Mer information om var ni kommer hitta de vandrande pinnarna kommer vi att lägga upp löpande på vår hemsida. Ni kommer bland annat kunna hitta en av dessa i samband med vår aktivitet Hittaut till en tävling.  

Alla deltagare som registrerat minst en checkpoint i Hittaut Skåne och inte är medlem i en orienteringsklubb har i år möjligheten att testa på en orienteringstävling alldeles gratis. Representanter från den lokala orienteringsklubben finns på plats och guidar er igenom hur en tävling går till. Ni väljer själv svårighetsgraden då det finns banor som passar alla nivåer. I samband med tävlingen kommer vi även ha en vandrande pinne på plats.  


Redan nu kan vi berätta att den vandrande pinnen att finnas på plats vid följande tävlingar. Mer information om arrangemangen kommer i ett separat inlägg.  

10/4 Klövadubbeln *Obs nytt datum*
Arrangeras av:  OK Kompassen 
Plats: Söder om Klippan 
Tid 10:00 - 10:30
Mer info Tävlings PM

18/4  Spring Knutstorp 
Arrangeras av: OK Silva & OK Rävetofta 
Plats:  Öster om Kågeröd 
Tid 09:45-10:45
Mer info Inbjudan till tävlingen

https://eventor.orientering.se/Documents/Event/78310/3/PM


30/4 Våryran 
Arrangeras av: FK Boken
Plats:  Väster om Perstorp
Mer info: Inbjudan till tävling

25/7  Sommar Simrishamn 
Arrangeras av: Simrishamns OK  
Plats: Norr om Simrishamn 

 

Försvunnen checkpoint?  
Tyvärr är det oundvikligt att checkpoints försvinner och precis som ni tycker vi att det är otroligt tråkigt. Det innebär merarbete för både oss och för er. Skulle en checkpoint vara borta tar ni en bild på platsen och skickar den i ett mejl till Skane@hittaut.nu eller som ett direkt meddelande till vår Facebook/instagram. Vi svarar så snart som möjligt och återkommer med kod. Vi läser normalt av inkorgen varje dag måndag-torsdag. 

Naturreservat 
Även i år kommer ni finna ett stort antal av våra checkpoints i olika naturreservat. Naturreservat bildas för att långsiktigt skydda värdefull natur och bevara den biologiska mångfalden. Varje naturreservat är unik och har sina egna regler som kallas föreskrifter som kompletterar allemansrätten, t.ex. är det ofta förbjudet att cykla, eller göra upp eld utanför anvisad plats inom reservatets gränser. Det är därför viktigt att informera sig om vad som gäller i just det naturreservat du befinner dig i. I anslutning till parkeringsplatsen hittar du skyltar som informerar om vad som gäller i just det naturreservatet.   

 


Presentation av årets områden 

Här hittar ni en presentation av våra områden utifrån de olika kartorna. Saknas information om vilken tidsperiod området är aktivt är det 1 april till 6 november som gäller.  


Västra Göinge - ca 100 checkpoints  
Vittsjö - I  Vittsjö och det vackra naturreservatet Ubbalt hittar ni ett stort antal checkpoints lämpliga till fots. Bitvis kan det bli lite klurigt krävas en del orientering för de svåraste punkterna. Runt Vittsjön hittar ni även cykelcheckpoints vid besöksvärda platser. Orienteringskartan är lånad av Hässleholms OK och punkterna är utplacerade av Wittsjös hembygdsförening.  

Vinslöv - Vi ökar 5 checkpoints till 20 på en ny orienteringskarta. Här kommer ni bland annat hitta checkpoints vid Yuccapalmer och passera tryckeriet Litografen som trycker samtliga kartor till årets Hittautprojekt. Tänk på att respektera tomtmarker. Arrangeras av Vinslövs hembygdsförening.

Humlesjön & Hillarp (1 april – 30 september). I området hittar ni över 40 talet checkpoints uppdelade i flera olika lämpliga rundslingor till både forts och cykel. Vi rekommenderar att ni startar era rundor från Humlesjöns badplats eller Västersockens Hembygdshus. Arrangeras av Rökes sockengille och Västersockens byalag. 

Visseltofta (29 april). Den 29 april släpper vi 12 checkpoints i det pastorala Visseltofta. Här får ni bland annat återbesöka fjolårets vackra checkpoints som Tvillingkvarnarna samt besöka en del nya platser. Vi rekommenderar era att kombinera detta med att Hittaut i Osby. Arrangeras av Visseltoftas hembygdsförening 

 Vittsjön

Fjolårsbild från Vittsjö. - Foto Robert Lood


Söderåsen - ca 120 checkpoints 

Perstorp – De kommunala naturreservaten Uggleskogen och Mulleskogen bjuder på vacker orientering i bokskogarna. Arrangeras av FK Boken och Naturskyddsföreningen Perstorp. FK Boken säljer även naturpasset om man är sugen på att leta efter fler kontroller i området.  

Klippan – Här får vi återigen besöka skogen längs med vackra Bäljaneå. I år tillkommer dessutom fler checkpoints inne i Klippans centrum bara ett stenkast från järnvägsstationen. Arrangeras av OK Kompassen och Klippans hembygdsförening. 

Hyllstofta - Här hittar ni projektets största cykelområde med ett stort antal checkpoints hela vägen från Klippan till Perstorp. Våra checkpoints i Linneröd och Vasasjön ligger dessutom i direkt anslutning till området. Ta alla på en och samma gång eller dela upp området på flera turer med hjälp av de goda tågförbindelserna mellan Perstorp-Klippan. Arrangeras av Hyllstofta Ryggåsstuga och FK Boken.  

Linneröd - Mitt i cykelområdet hittar vi det lilla, men mycket vackra naturreservatet Linneröd som ägs av naturskyddsföreningen Klippanbygden. Här hittar ni natursköna checkpoints kopplade till natur- och kulturvärden på en nyritad orienteringskarta. Välkomna till fots! Arrangeras av Klippanbygdens naturskyddsförening.  

Vasasjön - Vi återkommer även i år till natursköna Vasasjön. Här hittar ni i år 9 checkpoints kopplade till områdets intressanta kulturhistoria. Arrangeras av OK Kompassen och Klippans hembygdsförening.  

Kvidinge *OBS nytt datum* 29 april – Norr om Kvidinge har vår kartritare ritat tvåp nya orienteringskarta; Tomarps Ene & Prästamarken. Här hittar ni checkpoints i två närliggande, men till karaktären helt skilda områden. Passa på att kombinera detta med ett besök på det närbelägna slottet, Tomarps Kungsgård. Arrangeras av Kvidinge hembygdsförening.  

Ljungbyhed (4 april) - Vi återkommer även i år till Ljungbyhed, i år ökar vi antalet checkpoints på orten och lägger även till en orienteringskarta. Arrangeras av OK Kompassen och Riseberga-Färingtoftas hembygdsförening. 

Klöva Hallar (29 april – 30 september) I år återser vi även Klöva Hallar, men nu den västra sidan av ravinen. Ett dramatiskt landskap med tuffa och kluriga checkpoints. Släpps den 29 april. Arrangeras av OK Kompassen.  

 

Västra Skåne - 170 checkpoints 

Helsingborg – I år hittar ni checkpoints i tre områden redan från starten i Helsingborg. Det är Pålsjö skog, Kärnan samt Ramlösa. Totalt ett 60 tal checkpoints inom stadens gränser. Arrangeras av OK Helsingborgs SOK och Naturskyddsföreningen Helsingborg. 

Ödåkra - Tillsammans med Helsingborgs Orienteringsklubb har vi år ritat en orienteringskarta över Ödåkra och det kommunala naturreservatet Duvestubbe. Arrangeras av Helsingborgs SOK och Fleninge hembygdsförening. 

Löddeköpinge - Ifjol passerade ni kanske området i er jakt på checkpoints längs sydkustleden, i år hittar ni även ett 20 tal checkpoints inne bland villamattorna och i den angränsande skogen. Arrangeras av OK Silva. 

Järavallen - Strax norr om Löddeköpinge hittar vi Järavallen, ett strandnära strövområde med 20 talet checkpoints. Tänk på att området är mycket välbesökt under helger och vid vackert väder, välj därför gärna att besöka området på vardagar eller utanför högsäsongen. Arrangeras av OK Silva. 

Svalöv - Inne i Svalövs tätort hittar ni ett gäng av våra checkpoints. Arrangeras av Rävetofta OK. 

Klåveröd - Årets klurigaste område? I Klåveröd hittar ni i år 18 checkpoints i det dramatiska strövområdet. Här får man sätta sin orienteringskunskap på prov! Tänk på att området är mycket välbesökt under helger och vid vackert väder, välj därför gärna att besöka området på vardagar eller utanför högsäsongen. Arrangeras av Rävetofta OK. 

 

Söderslätt - 80 checkpoints 

Smygehuk, Sydkustleden – Sveriges sydligaste checkpoints hittar ni i år i Smygehuk längs med Sydkustleden. Arrangeras av Naturskyddsföreningen Trelleborg. 

Gislövs Läge - Vi återkommer även i till Gislövs Läge och den vackra stränderna. Fortsätt därefter in i Trelleborg – där, hittar ni ett trettiotal checkpoints i Ahlbäck och vid den mäktiga Trelleborgen. Arrangeras av OK Kontinent och  Naturskyddsföreningen Trelleborg. 

Sydkustleden Trelleborg - Helsingborg (29 april) Den 29 april släpper vi även cykelpunkter från Trelleborg till Helsingborg. 

 

Skåne Mitt – 140 checkpoints 

Höör - Inne i centrala Höör hittar ni i år 35 checkpoints i anslutning till intressanta kultur- och naturmiljöer. Passa på att hittaut medan ni väntar på tåget eller tar lunchrast. Arrangeras av Ringsjö OK och Frosta Härads hembygdsförening.  

Tjörnarp - Vi återkommer i år till Tjörnarp där den lokala arrangören har placerat ut 30 talet checkpoints kring Tjörnarpsjön. Arrangeras av Tjörnarps Sockengille.  

Skåneleden

Skåneleden Hässleholm - Höör (29 april) - 29 släpper vi även checkpoints längs Skåneleden. Stolparna kommer sitta mellan Björkviken och Höör.  

Fulltofta (29 april) – I Fulltofta släpper vi 35 checkpoints tillsammans med Skånes Ornitologiska förening, Frosta Härads hembygdsförening, Frosta OK och Ringsjö OK. Här kommer ni hitta checkpoints både inne i skogen på orienteringskartor och längs vackra cykelstråk.  

Hästäng (29 april) - I detta lilla, men vackra naturreservat släpper vi 10 talet checkpoints den 29 april. Arrangeras av Frosta OK.  

SL 7A - Längs Skåneleden 7A hittar ni 15 talet checkpoints i det vackra Fulltofta. Passa samtidigt på att hämta en gratis karta på Fulltofta naturcenter från den 29 april.  

 

Österlen - 100 checkpoints 

Bäckhalladalen - På Österlen får vi stifta bekantskap med Bäckhalladalen, ett vackert och utmanande naturreservat. Här har Simrishamns OK placerat ett 40 tal checkpoints med varierande svårighetsgrader.  

SL - Åhus runt – Hittaut längs skåneleden runt Åhus. Passa på att kombinera ert besök tillsammans med att leta checkpoints hos Hittaut Kristianstad. Arrangeras av Region Skåne  

Sydostleden (29 april) - Den 29 april släpper vi även cykelpunkter från Kristianstad till Bäckhalladalen.  

 


Vi hoppas att ni kommer uppskatta årets säsong och de uppdateringar vi har gjort av upplägget.  
Lycka till! 

Robert Lood  
Projektledare Hittaut Skåne