Nyheter

Adventslucka 1

1a advent 1a advent
Under december månad kommer vi öppna fyra adventsluckor med olika innehåll
I den första luckan vill vi uppmärksamma alla våra 93 projekt som har arrangerat Hittaut under 2023. Vilka hjältar vi har runt om i landet som har genomfört Hittaut med sådan drivkraft! Detta möjliggör friskvård i egenvald form och takt, att motionera i natur och närområden med hjälp av en karta. Under Svensk Orienterings höstsamling i mitten på november delades en rad utmärkelser ut, däribland “Årets Hittautprojekt” där svenska folket fått rösta fram vinnarna.

Vi har tagit en pratstund med projektledare Andreas Davidsson:
Hittaut Hudiksvall arrangerades i år för 10 året i rad - så väldigt roligt att vi blev uppmärksammade just i år. Vi har drivit Hittaut Hudiksvall ganska lika från starten och framåt och har hela tiden försökt att utveckla vårt projekt för att tilltala så många deltagare som möjligt.

Vi har jobbat målmedvetet med Hittaut Hudiksvall allt sedan starten. Dels för att förena oss som arrangörer och ha ett gemensamt mål att jobba mot- men även för att få mer samarbetspartners som kommun, politiker och större företag.  Detta har fungerat väldigt bra och slagit väl ut.  

Vi har många "Hittaut-ambassadörer" i Hudiksvalls kommun som på ett eller annat sätt lockar fler deltagare- på sociala medier, på sin arbetsplats, i skolklassen eller i sin förening tex. När vi startade 2014 så fanns det cirka 15 andra projekt. Vi satte då upp en målsättning att skapa det projekt som hade högst deltagarantal / invånare i kommunen. Vi satte upp en målsättning att bli Hudiksvalls största friskvårdsprojekt, med en dröm om att bli Sveriges bästa Hittaut-ort. De mest besökta områdena då låg på cirka 2-3% av invånarantalet som registrerade deltagare. Det tog bara något år så nådde vi över 4% och vi hade då klarat vår drömmålsättning. Allt eftersom tiden gått har vi försökt utveckla vårt projekt på andra områden - som tex att skapa lämpliga ”rundor” med checkpoints som lämpar sig för olika målgrupper, nya intressanta kartområden och samarbeten med olika organisationer.   

Några positiva exempel som kan lyftas från vårt exempel är tex;  

- Vårt fantastiska samarbete mellan kommunens tre orienteringsklubbar - Hudiksvalls OK, Forsa OK och OK Dellen. Här bidrar alla föreningar i samma omfattning med kartor, utsättning och utdelning av kartor - oavsett antal medlemmar och verksamhet i övrigt. Man delar även lika på eventuellt ekonomiskt överskott och mycket av detta investeras i nya kartområden vilket är till nytta för orienteringen i stort i området.  

- Vi har också ett IOP-avtal med Hudiksvalls kommun - vilket betyder att vi driver projektet tillsammans med kommunen. Det innebär också en ekonomisk trygghet i vårt projekt som gör att vi kan jobba kontinuerligt över tid med tex marknadsföring och aktiviteter. Till nästa år planerar vi uppstart av Hittaut Hudiksvall i samband med en av kommunens Café Världen-tillfällen. Då hoppas vi att ytterligare nya målgrupper får upp ögonen för Hittaut och vågar prova att leta checkpoints med kartan och mobilen som trygghet.  

 - Vi samarbetar med andra föreningar vilket nog är lite unikt. Till exempel är SPF Glada Hudik och Hudiksvalls Islamiska Kulturförening väldigt engagerade och har egna interna Hittaut-tävlingar och får med många medlemmar i vårt projekt.   

- Många av kommunens största arbetsgivare har också anammat Hittaut och använder det som friskvårdsaktiviteter och interna tävlingar bland alla som registrerar checkpoints.   

När det gäller projektet i övrigt så genomför vi varje år en egen deltagarenkät och försöker utveckla våra områden och checkpointplaceringar till nästa år för att tillmötesgå så många som möjligt. Vi utvärderar vad som fungerat bra under året och även om vi haft några problem som kan undvikas till kommande år. I början hade vi en del problem med bilåkande på fel platser, markägare/tomtägare som fick besök, vilsa deltagare, checkpoints som var svåra att se etc. Vi har försökt ta till oss av detta och efter tio år har vi lyckats hitta en modell som tilltalar många och gör att allt runtomkring Hittaut blir så positivt som möjligt.  

Vi är väldigt glada för utmärkelsen och våra arrangörsföreningar kan lova redan nu att vi ska försöka toppa årets projekt under nästa år. Våra stora besöksområden Avholmsberget (en av Sveriges vackraste utsiktsplatser) och Hölick (ekopark Hornslandet och Hölick naturreservat) kommer tillbaka även 2024 - så det är väl värt att besöka oss även nästa år! Så välkomna att utforska och upptäcka Glada Hudik med Hitta Hudiksvall i framtiden! 

Hittaut Hudiksvall