Nyheter

Adventslucka 3

Anne Lindell Anne Lindell
Hittaut Grebbestad
Besöka alla 93 Hittautprojekt i Sverige under en sommar? Läs om Anne och Ingvar som gjorde semesterresan till ett Hittautäventyr.

I den tredje luckan har vi en rolig berättelse från två av våra Hittautdeltagare Anne Lindell och Ingvar Åkesson. De berättar om sin Hittautsommar: 

Jag och min samba Ingvar är två medelålders aktiva orienterare som bor i Huskvarna, Jönköping. Vi kom på idén att besöka alla 93 Hittautorter när vi planerade sommerns bilresa till Kebnekaise och O-ringen i Åre. Vi ville gärna träna i skogen på vår resa och då tänkte vi att Hittaut är ett kul sätt att träna på längs resan. Då det fanns "lagom" många orter i norra Sverige så insåg jag ganska snart att vi hinner ju med alla norröver, så då var det ju "bara" resten av Sverige kvar sen. För att kolla om det var möjligt planerade vi in alla orter i en kalenderfil och det var det. Därefter var det bara att sätta igång! 

För att dokumentera ville vi ta ett kort på varje ort och då kom vi på att det vore kul med en maskot vid varje kontroll och då valde vi dotterns nalle som fick vara med på äventyret. 

Det blev en vårhelg i Skåne, en resa runt Vänern, en långhelg i Hälsingland/Dalarna, midsommar i Uppland, en helg i sydöstra Småland m. m. Samt avslutning på året med Helg utan älg på Gotland. 

En mycket vacker tid att resa runt i Sverige, en och annan orienteringstävling blev det också på våra resor förutom Hittaut. Sammanlagt har det blivit 1000 st checkpoints, på ett fåtal orter blev det endast en checkpoint och snittet blev ca 10 st, som mest tog vi åtta orter på samma dag. 

Att välja ut en favorit av alla dessa 93, är ett svårt val, men Piteå vid havsbadet var fint, Eskilstuna vid Stora Sundby slott var mycket sevärd, öarna i Göteborg var kul och naturen i Alingsås var vacker.  

Fantastisk variation med fina stadsmiljöer, sevärda utflyktsmål till skogsområden med traditionell orientering.  

Anne Lindell

Hittaut Åre


Tips till Hittautare på resa: Förbered er hemma med utskrifter, en del orter har mycket bra PDF'er att skriva ut. Välj ett lagom stort område för träning, skön promenad eller sightseeing och kanske finns en sjö eller havet i närheten för ett avsvalkande dopp. 

Tips till arrangörer: PDF'er är bra med större skala. Det är roligt om det kan bli en runda och att kontrollerna sitter hyfsat tätt. Välj också gärna fin och hyfsat lätt framkomliga områden, så att det även passar äldre och oerfarna. Hittaut är en fantastiskt bra marknadsföring för orientering och då är det viktigt att det blir en trevlig upplevelse för alla som provar. 


Tack Anne och Ingvar för att ni delat med er av er häftiga resa med Hittaut genom Sverige!

Anne Lindell

Hittaut Kalmar