Nyheter

Bakom Hittauts kulisser

Cykel_Borlänge Cykel_Borlänge
Utsikt över Dalälven
Hittaut ägs och samordnas av Svenska orienteringsförbundet men skulle inte finnas på en enda plats om det inte vore för alla lokala orienteringsföreningars engagemang. Med ideella krafter från 130 föreningar arrangeras Hittaut på 93 orter i år. Vi kikar in bakom kulisserna i ett par av Hittauts lokala projekt för att se hur det är att vara Hittautarrangör.

Hittaut Borlänge arrangeras av ortens tre orienteringsklubbar Stora Tuna OK, Domnarvets GoIF och Kvarnsvedens GoIF OK.  Vi har pratat med Leif Åkerblom som på fritiden leder arbetet med Hittaut för tredje året.

Varför arrangerar ni Hittaut?  

- Jag stötte på Hittaut själv för första gången när jag besökte Östersund i juni 2020. Gick en promenad med hela familjen på Andersön och blev fast direkt. Tyckte då att vi också borde kunna arrangera Hittaut i en så stor "orienteringsmetropol" som Borlänge. Under hösten började idéerna ta form och efter flera kontakter bildade vi ett samarbetsprojekt mellan de tre klubbarna på orten. 

Vad är det bästa med att arrangera Hittaut? 

- Det bästa är alla positiva lovord vi får från deltagarna. Alla man möter är väldigt glada att det finns och tycker det är en väldigt bra motionsform för hela familjen. Positivt är också det samarbete vi har mellan klubbarna i Borlänge. 

Vad är den största utmaningen med att arrangera Hittaut? 

- En utmaning vi hade när vi startade 2021 var att våga satsa utan att vi hade full koll på ekonomin. Vi kom igång sent och hade kort om tid för att ordna sponsorstöd. Ett positivt bemötande från Borlänge kommun säkerställde då att vi klarade alla fasta kostnader för material, tryck och layout samt utdelning till kommunens alla 27 000 hushåll.

Hur har Hittaut påverkat er ordinarie klubbverksamhet? 

- För min klubb (Stora Tuna OK) har det inte märkbart påverkat den övriga klubbverksamheten. Det finns så många som är villiga att ställa upp och hjälpa till. Jag gissar att de två andra klubbarna har det lite svårare eftersom de är mindre och att flera funktionärer därför har flera uppdrag samtidigt. Ett genomgående drag är dock att huvudparten av de inblandade är pensionärer.

Vilken checkpoint rekommenderar du i Borlänge och varför? 

- Vi har försökt att informera om olika intressanta platser med beskrivande texter i den digitala versionen. I år är nog favoriten checkpoint nr 104 vid Ornässtugan som kanske är Dalarnas mest kända byggnad. Den är framför allt känd från Gustav Vasas öden och äventyr när han flydde från danska soldater genom dasset. Där finns också möjlighet att ta en fika på caféet och även studera information om Ornäsbjörken som både är Dalarnas landskapsträd och utnämnts till Sveriges riksträd. Ornässtugan_BorlängeOrnässtugan, Foto: Borlänge kommun

Borlänge_utsiktEn checkpoint där en av Hittaut Borlänges sponsorer på eget initiativ ställt upp två solstolar för deltagarna att vila och beundra utsikten. Stolarna lottades sedan ut till de som taggat en bild på Instagram.

Är du själv en flitig deltagare på andra platser? 

- Jag är inte särskilt flitig men har definitivt kollat upp om det funnits Hittaut när jag besökt andra ställen i landet. På en "road trip" till Skåne för något år sedan passade vi till exempel på att besöka checkpoints i Östra Göinge, Trelleborg och Malmö. I Dalarna har jag besökt Avesta, Hedemora och Falun förutom naturligtvis våra egna checkpoints i Borlänge.


I Karlstad och på Hammarö har deltagare kunnat leta stolpar i över 10 år. Det började som Stolpjakten, ett koncept som slogs ihop med Hittaut 2019. Monika Bubholz har ansvar för det administrativa, mail och sociala medier, är med för andra året och arrangerar Hittaut Karlstad/Hammarö.

Varför arrangerar ni Hittaut?  

- OK Tyr arrangerar Hittaut av många anledningar. Vi vill bidra till att förbättra folkhälsan och få fler att upptäcka orientering. Men också för att det ger ett tillskott till finansieringen av föreningens ungdomsverksamhet.

Vad är det bästa med att arrangera Hittaut?

- Det bästa är den fina respons vi får från deltagarna. Det är många som uppskattar Hittaut i Karlstad och Hammarö.

Vad är den största utmaningen med att arrangera Hittaut? 

- Den stora utmaningen är att hinna klart i tid och hålla ihop allt – organiseringen av alla frivilliga som är med och administrationen mot markägarna, kommunerna och våra sponsorer.

Hur har Hittaut påverkat er ordinarie klubbverksamhet? 

- Vi har kunnat utveckla vår ungdomsverksamhet och även fått fler att prova på orientering som idrott. I år har vi ett samarbete med Tillsammans i Karlstad, som bland annat arbetar med integration, ungdomsaktiviteter och att motverka ensamhet, för att nå helt nya målgrupper och visa hur roligt det är med orientering.

Vilken checkpoint rekommenderar du i Karlstad och varför? 

- Jag vill rekommendera de checkpoints vi har i Gustav Frödings Alstersdal. Ett mycket naturskönt område med höga naturvärden. Tillsammans med Skattkärrs SOK har vi möjliggjort att Hittaut är på denna plats i år. Ett trevligt besöksmål är Jäverön i Vänern där vi för första gången har checkpoints i år. Utöver de skulle jag rekommendera kontrollen mitt på Sveriges längsta stenbro nära city (se bild) och inte minst alla de vackra och intressanta byggnader vi lyfter fram. Ett exempel är Frimurarlogen där grunden till unionsupplösningen med Norge tecknades 1905. 

Vad är ditt bästa Hittaut-minne? 

- Det var när jag nyligen fick höra hur två äldre och ensamma Karlstadsbor hade hittat varandra genom Hittaut förra sommaren. Tack vare Hittaut fann de både en gemenskap och en ny aktivitet.


 Hittaut_Karlstad

Sveriges längsta stenbro återfinns i Karlstad.