Nyheter

Elitidrottare i Östersund använder hittaut i sin träning

Stina Nilsson toppbild.png Stina Nilsson toppbild.png
I Östersund har man under flera år satsat stort på hittaut och genomslaget har inte låtit vänta på sig. Elitidrottare, motionärer, skolelever, barnfamiljer och söndagsflanörer deltar i jakten på checkpoints. En av dem är meriterade längdskidåkaren Stina Nilsson som numera satsar på skidskytte.

I år är 351 checkpoints utplacerade i Östersund och flera andra tätorter, byar och naturområden i Jämtland, vilket gör projektet till ett av de största i hittaut.

   - Vi har otroligt många roliga, utmanande och vackra områden som vi vill visa upp, berättar projektledaren Linnéa Lord. På sikt hoppas vi på ännu större kartområden.

Engagemanget är stort bland invånarna. I genomsnitt registrerade hittautdeltagaren 60 checkpoints i Östersund ifjol, att jämföra mot snittet i hela landet som låg på 50. Bara Katrineholm hade ett högre snitt, med 61 checkpointregistreringar per deltagare.

   - Vi tror verkligen på idéen om rörelseglädje för alla och då gäller det att erbjuda kartor i sammanhang där vi möter potentiella deltagare på alla nivåer, säger Linnéa Lord. Det är otroligt roligt och inspirerande för oss arrangörer att se att vi har lagt checkpoints som både går att använda i sin träning och besöka under lunchen eller på väg till skolan. Hittaut passar för alla tillfällen!

I Östersund bor ett stort antal idrottare som satsar på en rad olika idrotter. Många av dem nyttjar hittaut till alternativ träning. Projektledare Linnéa Lord gläds åt att idrottarna visar på att rörelse finns i flera olika former.

   - Jag är övertygad om att en varierad idrottsbakgrund är bra för både elit och motionär och här kan våra stjärnor verkligen inspirera. Sen är det såklart roligt att det går att "tävla" mot Stina och andra idrottare, jag tror det bygger gemenskap kring idrott som folkrörelse, säger Linnéa Lord.

Den Stina som Linnéa nämner heter i efternamn Nilsson och är mångfaldig världsmästare och OS-medaljör i längdskidor som nyligen bytt fokus till skidskytte. Stina Nilsson kom i kontakt med hittaut när kartan skickades med som bilaga till lokaltidningen Östersundsposten för några år sedan. Hon har orienterat en hel del i träningssyfte, men aldrig satsat på orientering.

   - Jag tycker att orientering är så himla kul och dessutom väldigt skonsamt för kroppen, berättar Stina Nilsson. Jag försöker att alltid ha bestämt vägval till nästa checkpoint en bra bit innan jag är framme vid den checkpoint som jag är på väg att ta, för att slippa stanna.

På sitt instagramkonto har Stina Nilsson bjudit på ett par krokar till svårfunna checkpoints. Hon erkänner att det gör henne lite irriterad att inte finna en checkpoint direkt.

   - Efter en evighets irrande kommer det såklart en tanke eller två om att det säääkert måste vara någon som har snott kontrollen alternativt att någon har satt den fel, ler Stina Nilsson.

Linnea, projektledare Östersund

Projektledare för Östersunds hittaut, Linnéa Lord.

Stina Nilssons favoritterräng är tallhedar, med bra sikt och fina höjdkurvor att läsa av, men undviker helst grönområden där träden står tätt. Projektledare Linnéa Lord tipsar om att besöka Torvalla och Spikbodarna.

   - Det är två vackra naturområden med urskog på en del ställen samtidigt som det är bostadsnära med många roliga, knixiga stigar. Även naturreservatet Andersön är otroligt fint. En hittaut-tur dit går perfekt att kombinera med helgpicknick. 

Slutligen undrar vi vad Stina Nilsson tycker är det bästa med hittaut.

   - Att alla kan göra det! Det finns kontroller för alla nivåer och det är en så lättillgänglig och rolig motionsform! Samla ihop ett gäng och gå eller spring tillsammans, uppmanar Stina Nilsson. Så kul!

Hittaut Östersund arrangeras gemensamt av flera lokala orienteringsklubbar. Under pågående säsong är tio banläggare, en kartritare plus projektledare engagerade.