Frågor och svar

Vanliga frågor och svar

Finns det enklare banor för nybörjare?
Det finns banor för alla, såväl nybörjare som mer erfarna orienterare. Välj bana utifrån den svårighetsnivå och längd som passar dig.
Vilken typ av klädsel gäller i orientering?
För att skydda mot rivsår gäller heltäckande klädsel på tävling i skogen: långa byxor och t-shirt. På sprint är det oftast fri klädsel. På träning bestämmer du själv, men heltäckande klädsel rekommenderas.
Får jag använda GPS?
På träning får du använda GPS och då kan det vara ett hjälpmedel för att lära sig orientera. På tävling är det inte tillåtet att använda GPS som hjälpmedel. Dock används GPS-utrustning för att kunna följa tävlande live och för att kunna analysera loppet efteråt.
Behöver jag någon särskild utrustning?
Det går att orientera i vanliga träningskläder och löpskor. Är du mer aktiv kan det vara värt att investera i orienteringsskor med ordentligt grepp samt slitstarka kläder (nylonkläder). Kompass är att föredra men det går att orientera utan. Kontrollchip att stämpla med på tävling går att hyra av arrangören.
Finns det orientering i stadsmiljö?
Ja, sprintorientering genomförs i parker, stadsmiljö och skogsdungar. Banorna är korta och intensiva. I friskvårdsaktiviteten hittaut nyttjas också urbana områden.
Var hittar jag information om tävlingsregler, anvisningar kring kart- eller markfrågor?
Besök Svensk Orienterings förbundssida, www.svenskorientering.se. Där finns information till föreningar, arrangörer, media och mycket mer.
Behöver jag vara med i en klubb för att träna och tävla?
Nej, till de flesta tävlingar och motionsaktiviteter går det bra att bara komma och anmäla sig på plats. Om du vill lära dig mer om orientering rekommenderar vi att du går med i en förening och deltar i orienteringsträningar.
Kan jag orientera ihop med en kompis eller måste jag ta mig runt på egen hand?
På tävling kan du delta tillsammans med andra i öppna klasser. I ålders- och könsindelade klasser ska du ta dig runt banan på egen hand. På träning och i våra motionskoncept Naturpasset, Motionsorientering och Hittaut får du delta ihop med andra.
Vad betyder alla ord och begrepp inom orientering?
Du hittar en ordlista för orientering under Så funkar det => Ordlista
Vad är fördelarna med att gå med i en orienteringsklubb?
Genom orienteringsklubben får du tillgång till träningar, kartor, kunniga ledare och utbildningar. Du får förutsättningar att kunna utvecklas som orienterare samt träffa andra personer med samma intresse. För att tävla i ålders- och könsindelade klasser krävs det att du är medlem i en klubb.
Måste jag ta alla kontroller på min bana?
Ja, för att bli godkänd på tävling ska alla kontroller besökas - dessutom i nummerordning.