Orienteringskartan är specifikt framtagen för att användas inom orientering och uppfyller särskilda regler för hur kartan ska se ut. Denna uppsättning regler kring kartans innehåll kallas kartnorm och är internationell. Kartan är uppbyggd av olika karttecken och färger som symboliserar olika föremål och ytor i terrängen.

Så här kan en orienteringsbana se ut. Starten är märkt med en triangel, kontrollerna med numrerade ringar och målet med en dubbelring. Kontrollerna ska besökas i nummerordning.
Film om kartan
Kartskala
Det finns kartor i olika skalor. Skalan visar hur mycket kartan är förminskad i förhållande till verkligheten. Vid orienteringstävlingar och motionsarrangemang används ofta skala 1:10 000 och 1:7 500. En enkel tumregel är att stryka de två sista siffrorna i skalan för att få veta hur många meter en centimeter på kartan är i verkligheten. 1 cm på kartan är således 100 m i verkligheten.
Vid sprinttävlingar används skala 1:5.000 eller 1:4 000.
Historia
Från början utövades orienteringssporten på kartor i skala 1:100.000, men kartskalan har förstorats upp efter hand. Beslutet om att gå över till 1:15.000 som basskala togs 1977.