Utrustning

⇦ Tillbaka

I orientering finns det, liksom i andra idrotter, specifik utrustning som är mer eller mindre viktig för att göra din upplevelse bra och rolig. Skor och kompass är de absolut viktigaste.

När du tävlar måste du ha heltäckande klädsel som skyddar kroppen mot rivsår, och det rekommenderas även på träning. Med heltäckande klädsel menas att hud inte får vara bar på ben och bål. Långa byxor och t-shirt går alltså bra. 

Givetvis kan du orientera i vanliga löparkläder och skor men om du är mer aktiv kan det vara väl värt att skaffa särskilda orienteringskläder och skor som är anpassade för skogen.

Kompass rekommenderas också. Den är till god hjälp när du ska passa kartan och hålla riktningen.

Om du vill tävla behöver du ett kontrollchip att stämpla med vid kontrollerna. Saknar du eget chip kan du låna av arrangören. Sportident och Emit är de vanligast tidtagningssystemen.

Utrustning

Skor

Orienteringsskor har sula med ordentligt grepp och är gjorda i ett material som inte tar åt sig så mycket väta och blir tunga.

Kompass

Tumkompassen är vanligast men linjalkompassen fungerar lika bra. Valet är en smaksak. Båda är lika lätta att lära.

Pannlampa

Används vid nattorientering i mörker. Finns från 600 kr till 4000 kr beroende på kvalité av ljusstyrka och batterilängd.

Kontrollchip

Vid elektronisk tidtagning behöver du ett kontrollchip att stämpla med vid kontrollerna. Detta chip kallas Sportident-pinne.