Mtb-orientering

Om mtb-o

Mtb-orientering eller mtb-o är i Sverige en förhållandevis ung idrott, även om den funnits en längre tid i i bland annat Danmark, Tjeckien, Österrike och andra europeiska länder.  Mountainbikeorientering är fartfyllt och handlar mycket om att ta rätt vägval och att fatta snabba beslut.

MTBO1.jpg

Kartan

Kartan  liknar den som används i vanlig orientering. Den största skillnaden är hur stigar och vägar redovisas. Vägen och stigens åkbarhet redovisas där man enkelt sagt kan säga att ju längre strecken på kartan är, desto snabbare går stigen att cykla.

mtbo karta.jpg

Ovan ses karta där de svarta heldragna, streckade eller prickade linjerna anger åkbarheten i % jämfört med asfaltsväg. Svart heldragen är 70-100% och prickade är 25%. Länk till fullständig kartnorm. 

Cykeln

De cyklar som eliten inom MTBO använder är nästan uteslutande terrängcyklar av racingmodell, så kallade Cross Country-cyklar som är den vanligaste typen av mountainbikes. 

Kartställ

Kartstället fästs på cykeln för att möjliggöra läsning under tiden man cyklar. Svenska Landslaget samarbetar med kartställstillverkaren Nordenmark för att ta fram världens bästa kartställ.

Klädsel

Klädseln är samma klädsel som för vanliga cyklister, dvs. vadderade cykelbyxor och cykeltröja. Inom MTBO finns inget krav om heltäckande klädsel på benen.


mtbo3.JPG

Banorna

Inom mountainbikeorientering skall ett antal kontroller besökas med hjälp av karta och cykel. Vanligast är att man har en bana med kontroller som ska tas i ordning. Det finns dock andra former och en är där man ska ta ett bestämt antal kontroller och att man får ta dem i valfri ordning. 

Distanser

Riktlinjerna för beräknade segrartider för seniorklasser i MTB-O är följande:

  • Långdistans: 105-115 minuter
  • Medeldistans: 50-55 minuter
  • Sprint: 20-25 minuter
  • Stafett: 45-50 minuter (per sträcka)
  • Sprintstafett: 12-15 minuter (per sträcka)

Prova på MTBO

Via hitta orientering (sök på mtbo) eller Eventor hittar du alla MTBO-tävlingar som arrangeras i Sverige.