Orienteringslöpning

Om OL

Orienteringslöpning, kort OL, är den ursprungligaste och största grenen och här ska utövaren ta sig fram till fots. Utövaren ska så snabbt som möjligt ta sig från start till mål via ett antal kontroller, utan andra hjälpmedel än karta och kompass. Sker i skog, park eller stadsmiljö

Det finns ett flertal olika tävlingsformat inom orienteringslöpning. De vanligaste är långdistans, medeldistans, sprintdistans, natt och stafett.

Elitlöpare

Det finns även en rad olika former av motionsorientering, där välbefinnandet och naturupplevelsen många gånger kan vara det som främst lockar utövaren.

Orienteringsträning handlar både om att utveckla fysiken och att bli en allt skickligare orienterare rent tekniskt. Vill du bli en vass orienterare räcker det inte med att vara snabb eller uthållig. Det räcker inte heller med att bli skicklig med karta och kompass och hitta snabbaste vägen. De bästa orienterarna kan springa snabbt och länge, i olika typer av terräng och de väljer sällan fel väg.


Hitta mer information på "så funkar orientering" och förbundets sida

motionstjej

Distanser

Lång

Längsta distansen som präglas av längre sträckor där vägvalen är avgörande. För eliten upp emot 90 min segrartid, 17km.

Medel

Många kontroller, snabba beslut och tekniskt utmanande. Segrartider runt 30min.

Sprint

Många kontroller, snabba beslut, små marginaler. Enkel orientering som bli svår pga den höga farten. 15 min segrartid.

Natt

Den mest mytomspunna distansen. Svåraste möjliga orientering och ger en skön känsla att behärska. Gäller att förenkla och var noggrann med riktningen.