Nyheter

Att hitta hem med Hittaut

210511måns.jpg 210511måns.jpg
Måns Thörnqvist på toppen av Fornbyklint
Måns Thörnqvist är orienteringsfostrad i Rembo IK. Sedan länge är han utflyttad till Borås men nu är han en mycket aktiv orienteringsmotionär. Han blev först att klara av våra 85 ursprungscheckpoints. Ra del av hans inspirerande text.

Det var med stor förtjusning jag tidigt i vintras såg lilla Avesta med ibland orter aktuella för Hittaut under 2021. Som Avestapojk, från början Remboit och sedan på 90-talet Avesta OK-are, är det förknippat med många härliga minnen att någon gång om året besöka min mor i Avesta och ta del av den fina och varierande omgivningen. Denna säsong skulle något alldeles extra locka! Jag och familjen bor numera utanför Borås där vi haft Hittaut i några år nu och det förstås som överallt annars blir succé varje år. I synnerhet 2020, då inställda tävlingar medförde en extra skjuts i deltagarantalet.

Jag började måndagen med att parkera vid Lillsjöns badplats, där arbete med en ny toalett pågick och två killar från Kommunen säkerligen undrade vad det var för knas som joggade iväg i tights just denna disiga och lite ruggiga morgon. Plockade kontrollerna moturs, 52,53,54 osv och man blev ju såld direkt på den magiska tallheden! Vi har inte den naturtypen i Bredared, och sällan så god sikt. Korsade sedan Bredmossen, tog 41-42-43 osv, sen Gåsmyrberget moturs och Bruksleden tillbaka till bilen. Kommunkillarna hade nu brutit för lunch så vi snackade lite och kanske har jag lyckats fresta en av dem att börja med denna världens bästa sport!

På eftermiddagen nytt pass med riktigt kul kontrollplock runt Fornby klint och avslut i Fors, där jag i sann Hittaut-anda aldrig varit förut. Idag tisdag blir det resten av kontrollerna, Tråbacken och Get-Johanna, man får inte nog! Jag vill gratulera Avesta och rikta ett mycket stort tack till eldsjälarna bakom projektet! Jag vet hur tunga pinnarna är att springa runt med, även om ni har lättmetallvariant (vi har plåt). Önskar er som både nya och gamla orienterare mycket glädje i skogen, och som arrangör att folk som jag reser från när och fjärran till Avesta – numera på Hittaut-kartan!

Måns Thörnqvist, 2021-05-11

Skribent: Måns Thörnqvist