Nyheter

Per har funnit en rolig sysselsättning!

210517pers1.jpg 210517pers1.jpg
Per Sundberg med kompisen Daniel Nordström
Per Sundberg , Avesta har under några dagar gått från en motions- och idrottsintresserad man till att bli en inbiten Hittautare.

Söndagen 9 maj hittade jag Hittautkartan ibland den reklam som jag normalt aldrig tittar i...

Vädret var lite så där halvdant, så det var inte riktigt läge att cykla, eller åka rullskidor, eller göra något annat mer nyttigt. Så jag blev sittande med den nyss hittade kartan och kollade in checkpoints i Avesta, främst de som var ute vid Lillsjön och Gåsmyrberget. Jag tycker att jag hittar relativt bra i området kring Storsjön och Lillsjön. Stoppade undan kartan för att greja med något annat, men kunde inte släppa tanken på att ”beta” av några kontroller. Så vid halv sextiden så drog jag på mig träningskläder och begav mig ut till Lillsjön för att starta mitt orienterande där, min målbild var att hitta alla kontroller vid Bredmossen, Lillsjön och Gåsmyrberget, sedan hem och ha det lugnt och skönt. Hittaut skulle ju börja dagen efter, så jag tänkte mig ta kort på stolparna och registrera när det startade den 10 maj.

Men ack vad jag hade missbedömt min förmåga att läsa kartan och relatera den till verkligheten. Likaså närminnet sattes på prov, läsa kartan springa/gå 20 meter, för att behöva kolla på kartan hur det nu var, så höll jag på. Riktigt kul var det, med olika svårighetsgrad på checkpointsen. Letade efter en grop så länge så jag började tvivla på min förmåga. Men med lite fokus så satt den. Det blev ett intressant GPS-spår efter mig, mer som att jag gått och letat efter borttappad nyckel.

Jag fick ge mig efter ett par timmar, för att hinna hem innan solnedgången 😉. Då hade jag hunnit med hälften av de checkpoints som jag hade som mål. Jag hade grovt överskattat min förmåga att orientera.

Detta gav mig dock blodad tand att ta resten av de checkpoints som jag hade som mål. Redan dagen efter gav jag mig ut. Hade en väldigt fin måndagskväll i skogen kring Andersbenning.

Till råga på allt, så kunde jag inte hålla mig, som hemmajobbande i coronatider, så tog jag en luchsväng på cykeln och avverkade några kontroller i centrala Avesta.

Jag kommer att leta på alla checkpoints som finns i kommunen, kanske får jag med mig några i min egen sfär.

Apropå sfär, så gjorde jag min orienteringsdebut i en klubb som heter OK Sfären, Hofors. Den debuten var för snart 50 år sedan. Min orienteringskarriär, var ganska kort, toppades av ett skol-DM silver i lagorientering, jag sprang tillsammans med Lars Sundlöf (landslagsman i skidorientering, tyvärr avliden i TVAR). Min uppgift var att hänga på Lasse, han läste kartan, och höll tempot, jag hängde på. Tack Lars för den medaljen.

Det kom aldrig några landslagsförfrågningar för mig. Min senaste orienteringstävling var nog 1981 som värnpliktig på I14 Gävle.

Även om jag inte orienterat sedan början av 80-talet, så har jag alltid pysslat med motion/konditionsidrott i någon form. Längdskidor, rullskidor, landsvägscykel, MTB och liknande aktiviteter.

Att träna och motionera är en otroligt bra källa till energipåfyllnad och avkoppling.

Kan verkligen rekommendera alla ta fram kartan ur reklamhögen, ladda ner appen till telefonen och börja plocka checkpoints. Jag tror de flesta kan ta sig ut att plocka någon kontroll, många går det enkelt att ta sig till även om man har svårt att gå i skogen.

På dagens tur hade jag sällskap av Daniel Nordström, när vi plockade några restkontroller. Daniel ligger just nu före mig i tabellen.

Per Sundberg, 2021-05-16 

Skribent: Per Sundberg