Nyheter

Daniel har besök 24 orter och tagit 2626 st checkpoints

Daniel p Daniel p
Daniel framför chp 117 i Borås vid Fornesjön
Överst på topplistan över de som tagit flest checkpoints i hela Sverige tronar Daniel Pedersen. Han har lyckats med att besöka 24 orter och i skrivande stund registrerat hela 2 626 checkpoints. När vi mailar honom och frågar om han kan ställa upp på en intervju kommer svaret direkt: ”Jag är mycket tacksam för hittaut-initiativet och är gärna med och bidrar till att öka intresset för något som förbättrar den allmänna folkhälsan så väl.”

På vilka orter har du hittat ut?

Jag har varit på de hittautorter som ligger närmast Karlskrona, där jag bor. Nästa år hoppas jag även kunna ta en tur längre norrut. Jag har en flexibel vardag och dessutom ingen egen familj, så när jag väl är ute passar jag på att hittaut riktigt länge.

De flesta av orterna har jag rest till just för att hittaut, men det blir även en trevlig resa där jag får chans att upptäcka nya städer på andra sätt än genom själva hittautandet. Jag har ibland även kombinerat det med att besöka släkt och vänner.

24orter

 

Hur kom du i kontakt med hittaut? 
Det var den 30 april 2018. Jag hade varit bortrest och när jag kom hem låg hittaut-kartan för Karlskrona innanför dörren och jag blev nyfiken. Det kan låta konstigt, men jag visste nästan direkt att detta var något för mig, nästan innan jag ens tagit upp kartan från golvet! Jag skojar inte. Jag skickade till och med mejl till arrangörerna i Karlskrona och frågade:

”Hejsan, jag undrar när man kan börja lite mer exakt. Kommer man kunna börja vid 1 maj klockan 00:00, eller måste man vänta några timmar och vakna först klockan 04:00 eller nått sånt och börja eller hur funkar det? Ungefär när den 1 maj kan man anta att de flesta är utsatta på sin plats? Sen för övrigt trevligt initiativ. Allt för få som rör sig ute!”

Så begav jag mig ut runt midnatt, totalt novis med avseende på orientering och knappt förberedd alls och gjorde många stora misstag. I början trodde jag till exempel att checkpointsen befann sig någonstans innanför cirkeln, inte nödvändigtvis i mitten. Men man lärde sig snabbt grunderna. Jag blev totalt såld på idén direkt och höll på ända tills kvällen kom den första dagen.

 hitttaut
Frukost vid Mörrumsån mellan Karlshamn och Kristianstad

Vad är det bästa med hittaut?
Oj, det är många saker jag gillar. En sak är den där känslan av att vara med på ett riktigt äventyr i vardagen. Att inte riktigt på förhand veta vad som kommer hända. Det enda jag vet är att jag kommer få vara med om mycket, behöva ta många beslut och se många nya platser. Jag undviker medvetet att titta särskilt noga på kartan innan jag börjar, då jag tycker det blir roligare att behöva fatta beslut under tiden samtidigt som det ger upphov till mer spänning. En annan sak jag gillar är hur de olika orterna bjuder på så olika utmaningar. Vissa är nästan bara i skogen och naturen (som Kungälv och Bredaryd), andra mest i staden (som Stockholm och Katrineholm). Vissa har genomgående kuperad terräng (som Jönköping och Borås), på vissa platser måste man ro ut till öar (som i Gislaved och Alingsås) och vissa har egna cykelcheckpoints (som Kristianstad och Forshaga). På andra orter bjuder skärgårdens utformning på utmaningar (som Västervik och i Blekinge) bara för att nämna några. Sen är det säkert många andra annorlunda och häftiga utmaningar längre norrut som jag inte stött på än. Jag tror det är viktigt att varje projekt får ganska fria händer att utforma hittaut på sitt sätt så mångfalden bevaras.uddevalla
En häftig plats vid checkpoints nr 6 vid Uddevalla

Har du någon favorit bland hittautorterna? 

Jag tycker samtliga orter har varit roliga att hittaut i och omkring och det är nästan omöjligt att välja en favorit då det är så många bra kandidater. Men det är ju lite fegt att inte välja någon nu när ni frågar så då får jag väl säga Västervik. Terrängen har en bra variation där och staden ligger väldigt vackert. Sen har det alltid varit fint väder när jag varit där. Att vara ute på Gränsö och leta checkpoints och stanna upp ett tag för att se soluppgången över Östersjön en tidig sommarmorgon är svårslaget. Det viktigaste att påpeka är  att det inte tycks finnas någon ort som det är halvtråkigt att hittaut i.

 oskarshamn
Oskarshamn i maj (!)

Vad är dina bästa tips för en lyckad hittaut-tur? 

Om man tänkt hålla på en längre tid kommer här tips som åtminstone hjälpt mig:

  • Hälsa artigt på alla du möter. I synnerhet djur! 
  • Stressa inte och tänk inte på hur fort det går. Det gäller att spara på den mentala energin. Njut av stunden i stället! Helt plötsligt inser man till sin förvåning ”Oj, har jag redan tagit alla dessa!?”.
  • Se till i god tid innan att allt som kan laddas har laddats. Din mobil, lampor, powerbank etc...
  • Läs på ortens hittaut-hemsida om det finns viktig information om flyttade checkpoints, lösgående djur osv.

gnesta
Häftig checkpoint i Gnesta. 

  • Klä dig så din klädsel inte hindrar dig från att ta de vägarna du vill eller tvingar dig att avbryta. Jag använder till exempel ofta kängor så fort det är lite blött ute i skogen. 
  • Ha med en lämplig ryggsäck där du bl.a. kan ha mat (gärna rik på socker), dricka, hittaut-karta, lampa, kompass, powerbank, extrakläder.
  • Passa på att fyll på dricka och mat så fort du får anledning till det.
  • Bli inte arg om du inte hittar en checkpoint direkt. Se det mer som en extra utmaning. ”Oj, var kan de ha gömt denna?”. Anta inte så snabbt att den är borta. Av min erfarenhet sitter över 99% av checkpointsen där de ska eller nära nog.
  • Bli inte arg om du gör något misstag. Det är ju ofta misstagen man lär sig mest av.

Överväg gärna att ha med cykel, i synnerhet om du åker till en annan ort med syfte att hittaut. Det går dock inte nödvändigtvis så väldigt mycket snabbare när man har med cykel som man kanske kan tro, det beror lite på hur kartan ser ut. Det ger dock många intressanta aspekter:

  • När och var man ska ställa cykeln för att röra sig till fots blir en intressant avvägning i sig och ökar komplexiteten i beslutsfattandet rejält.
  • Det gör det mer realistiskt att kunna ta checkpointsen runt omkring på kartan enbart med hjälp av muskelkraft, alltså utan att åka bil mellan olika delar på kartan.
  • Man kan ha saker på pakethållaren.
  • Det går snabbare att ta de mer urbana checkpointsen. 
  • Det ger automatiskt en härlig variation i träningen, i synnerhet om du använder en ”vanlig” cykel och parkerar den ganska ofta så det verkligen även blir längre pass till fots och tiden av sadeln ofta blir längre än tiden på.

Cykel
Daniel och cykeln i Göteborg.

Till sist vill jag bara säga att jag väldigt tacksam för allt arbete som ni arrangörer lagt ner på hittaut och även sponsorer som gjort det möjligt för er att arrangera det hela. 

Och vi säger tack till Daniel för den inspiration han sprider och den motivation vi känner för att få till ännu fler hittaut nästa säsong!