Nyheter

Hittaut på väg till O-Ringen Smålandskusten

påväg till Oringen Oskarshamn (7) påväg till Oringen Oskarshamn (7)
O-Ringen är Sveriges största tävling som pågår i fem dagar, det kommer orienterare från många olika håll i världen som alla samlas och tävlar i orientering i olika former. Tävlingen arrangeras mitt i sommaren, alltid v.30 och byter plats varje år.

Detta år är det Oskarshamn/Smålandskusten som är värdar. Förutom att tävla, är det ett fullspäckat schema med aktiviteter i och runt centralorten Oskarshamn, smultronställen att besöka eller bara njuta av klubbgemenskap med långbord och fika. Många väljer att campa på den tillfälligt uppbyggda campingen med hygienstationer och små kiosker. Det är en härlig atmosfär som är värd att uppleva.

Här kommer ett par tips på Hittaut-orter att besöka om ni får lust att åka till O-Ringen eller om ni har en bit att resa innan ni kommer på plats till Oskarshamn. För om du är hittautare och vill uppleva denna orienteringsfest så finns det etappstart, “öppna banor” att köpa om du vill springa en orienteringsbana.

Om du kommer norrifrån finns det väldigt många orter med Hittaut, vi har valt ut några här. Vi kör från Härnösand ostkusten neråt till Gävle. Här har vi två Hittautorter som varit med många år. Härnösand erbjuder kustnära checkpoints, hela 135 st och strax norr om staden finns ett skogsområde som är rejält kuperad med häftig skog!

För de som är sugna på att Hittaut i urban miljö och fina närområden erbjuder Gävle erbjuder liknande antal i checkpoints men med allt samlat kring stadskärnan, här kan man ta en bensträckare längs med ån och finna många checkpoints på liten yta.

För ytterligare stopp lite närmre slutmålet har vi Stigtomta som erbjuder checkpoints väldigt nära E4an vid Enstaberga. Perfekt för en kort jogg eller promenad i fin tallhed.

Har du kört långt och behöver stanna en sista gång till blir Västervik sista pausen med närliggande checkpoints från stora vägen.

Om du kommer söderifrån har vi närmast Oskarshamn, Kalmar och Nybro. Två otroligt mysiga ställen som är väl värda ett besök.

Om du kommer västerifrån passeras orterna Borås, Ulricehamn, Jönköping, Nässjö och Eksjö. Bara att välja en av Hittautorterna för bensträckare. Eksjö är en otrolig mysig stad mest kända för sin gamla trästad, det finns även gott om konditori i närheten av checkpoint nr 36.

Utgår du nordväst ifrån, finns det ett Hittaut “kluster” i Värmland kring Karlstad, där finns det gott om checkpoints för trötta bilåkare. Linköping är sista ort vi vill nämna som erbjuder ett område öster om E4an vid trafikplats Wärö.

Vi hoppas ni fått inspiration att ge er iväg på en Hittautresa genom Sverige med O-Ringen som slutdestination i sommar. Den 21–27 juli pågår orienteringsfesten i Oskarshamn! Ses vi där? Kör försiktigt!

Spana in sommartipset som vi lagt ut där vi berättar mer om Smålandskustens Hittaut och deras utvalda pärlor i de olika områdena som erbjuds.

Semestra med hittaut-smålandskusten

Läs mer här