Nyheter

Lär dig mer om orientering

Orientering Orientering
Orientering - mer än bara löpning. Hittautsäsongen börjar lida mot sitt slut, men var inte ledsen för det. Den startar upp igen våren 2019. Fram tills dess är ett ypperligt tillfälle att lära sig mer om orientering och våga sig ut på några motionsorienterings arrangemang eller kontakta närmaste förening och delta på deras träningar.

Vad är orientering?


Orientering som idrott innebär att utövaren ska mellan start och mål snabbast ska besöka ett visst antal kontroller i rätt nummerordning. En brukar säga att orientering är " självvald väg i okänd terräng". Detta gäller såsom skog- och stadsmiljö. De hjälpmedlen som är tillåtna är karta och kompass. Start, kontroller och mål ska vara angivna på kartan och markerade i terrängen.

Det häftiga med orientering är att du lägger ribban själv, det behöver inte innebära att du ska springa banan så fort som möjligt utan du kan ha som mål att hitta alla banans kontroller, komma ut i skogen, få frisk luft eller få vara ute med familj och vänner. Många åker på tävlingar mest för den sociala biten. Det är på tävlingsarenan en träffar, fikar och tar en kaffe tillsammans med sina vänner. En behöver inte vara ute på tävlingar för att få den sociala biten utan det räcker med att delta på föreningens träning. 

Alla kan vara med oavsett ålder, vi har deltagare som är mellan 3-100 år. De allra minsta brukar gå Miniknat som är en snitslad bana upp till 500m lång. Det finns även barnpassning ute på tävlingarna så att föräldrarna kan ge sig ut på en orienteringsbana. 

Det finns fler typer av orientering,  förutom fot-orientering finns det:

  • MTB-orientering, då tar man sig fram på cykel med kartställ på cykel
  • Skid-orientering, är på skidor med kartställ på magen
  • PRE-O, även kallad precisionsorientering, är mer tekniskt krävande och man förflyttar sig på större vägar/stigar och är därför bra anpassat för de som har barnvagn, funktionsnedsättning eller rullstol


Nedan kan ni läsa ett serieklipp från serien Majsan. Majsan är orienterare och tar med sig läsaren genom hennes olika äventyr:

Orientering för nybörjare Majsan



Fem grundmoment

Oftast säger en att orientering består av fem grundmoment. Att ha kunskap om dessa och kunna använda dem ute i naturen är bra verktyg när du ska orientera.

1.      Förstå var på kartan du är och vart du ska

2.     Passa kartan

3.     Välj och planera din väg

4.     Genomför din plan och kontrollera att du är på rätt väg

5.     Hitta/ta kontrollen

Hjälpmedel vid orientering

När du är ute och orienterar får du använda dig av hjärnan, det gäller att orka hålla fokuset genom hela banan så att inga misstag kommer. När du blir trött i kroppen kommer ofta en orienteringsmiss och samtidigt är det detta som är tjusningen- att varje gång utmanas att försöka hitta alla kontroller. 

På denna sida hittar du mer information om orientering där du bland annat kan se tre stycken animerade instruktionsfilmer som lär dig mer om orienteringens grunder.


Var som helst, nä
r som helst

Orientering kan utövas egentligen var som helst där det finns en karta. Du kommer att få uppleva olika terrängtyper, varje bana och kontroll är en ny utmaning. Tar du dig ut på föreningens träningar, motionsorientering eller tävling kommer du få uppleva något helt nytt. Det är en härlig livsstil, så våga testa och bli en del av gemenskapen.

Här hittar du din närmsta:
- föreningen
- motionsorientering 
- Naturpass



Lycka till!