Nyheter

Sommarens fototävling "naturens färgprakt" avgjord

Claes-Göran Helgesson, Åre.jpg Claes-Göran Helgesson, Åre.jpg
Sommaren är prunkandets högtid. Tävlingsbidragen i Hittauts fototävling fångar allsköns nyanser av grönska, blommor i sprakande färger som lockar till sig pollinerare och vidder att vila blicken vid. Här presenterar vi tävlingens tre vinnare.

Tack till alla som publicerat tävlingsbidrag på temat naturens färgprakt! Bilderna och filmklippen visar på allt vad svensk natur har att erbjuda: fjäll, skog och öppna landskap, sjö och hav, i såväl vått som torrt. Allt detta har vi tillgång till och kan njuta av tack vare allemansrätten. Vilken lyx!

En jury från Svenska Orienteringsförbundet och Landshypotek Bank har utsett tre vinnare bland de bidrag som inkommit under tävlingsperioden 2 juni till 6 augusti. Vinnarna som presenteras här nedanför får var sin ryggsäck med lite smått och gott som kan komma väl till pass på framtida skogsutflykter (värde ca 750 kr) från Hittauts partner Landshypotek Bank.


Claes-Göran Helgesson, vars vinnarbild vi ser överst i den här artikeln, berättar att han och frugan Annett är inbitna Hittautare och har tagit över 500 checkpoints i år. Med sig på sina Hittaut-turer har de alltid hunden Roy som är en bordercolli. Paret bor utanför Herrljunga men bilden är tagen i Duved, ett av Hittaut Åres kartområden.

   - Vi var i Åre för att besöka vår ena dotter. Duved var klart det tuffaste område vi gått i, i år! Strax efter att bilden togs mötte vi en ren, berättar Claes-Göran om kartområden där samtliga checkpoints ligger på kalfjället med vidunderlig utsikt.


Lenka Klimplová, Falun.jpg

Lenka Klimplová bor i Falun med sambo och barn. Hennes vinnarbild är från en utflykt till den gamla bergsmansgården Källslätten, mitt i skogen några kilometer utanför Falun. 

   - Vi åkte dit för att leta efter några Hittaut-checkpoints och även efter svamp. Det blev en lyckad tur, vi hittade sex checkpoints och en halv korg med svamp.

Det hade regnat kraftigt flera dagar och hotfulla regnmoln hängde i luften. Barnen på snart tre och sex år roade sig med att hoppa i pölar med sina gummistövlar.

   - De gillar att leta efter checkpoints med mig. Emma som lärt sig bokstäver tycker det är rolig att registrera koderna i Hittaut-appen, berättar Lenka. 

För egen del njuter Lenka av att vistas i lugn och färgrik miljö, utforska nya platser och plocka bär och svamp. Naturen får henne att koppla av. 

   - Vi ser alltid till att ha gott fika med i ryggsäcken och ta fikaraster under våra utflykter, tipsar Lenka.


Jennie Eriksson, Gränsö Västervik.jpg

Jennie Eriksson är fototävlingens sista vinnare. Bilden är tagen på Gränsö i Västerviks skärgård en varm dag i början av juni. På bilden syns Jennies syster Isabell och hennes son Liam.

   - Att vara först fram till alla checkpoints tycker 6-åringen om. Att ha med matsäck eller fika på Hittaut-rundan är också uppskattat, berättar Jennie.

Jennie har nu tagit samtliga checkpoints i Västerviks kommun och tycker att det varit intressant och spännande med många nya platser att besöka.