Nyheter

Svemester med hittaut: "Vi har blivit smått förälskade i flera hittautorter"

Avesta_StålVisent.jpg Avesta_StålVisent.jpg
Ulf och Marie i Stadshusparken i Avesta med den ståtliga stålvisenten i bakgrunden.
Marie Larsdotter och Ulf Enhager är de som just nu har tagit flest checkpoints i årets hittaut: 1409 checkpoints vardera. Från hemmet i Stockholm gör de resor till hittautorter runt om i landet och upptäcker nya platser på ett annorlunda men trevligt sätt. Ulf har en bakgrund som orienterare i tonåren medan Marie började förra våren. Nu känner hon sig trygg med att ta de svarta kontrollerna i hittaut på egen hand.

Marie och Ulf berättar:

"Innan vi upptäckte Hittaut så cyklade vi mycket på olika ställen i Sverige under våra semestrar. Oftast skapade vi egna cykelrutter med hjälp av Google Maps och andra kartor. Ibland hittade vi trevliga cykelorienteringar i Naturpassets Cykelpass. Många gånger valde vi att cykla i närheten av platser med socialdans, som är ett annat stort intresse för oss. Men i brist på dansmöjligheter i Corona-tider, så har Hittaut fått oss att upptäcka många andra nya ställen runt om i landet. Hittaut är ett riktigt roligt, bra och säkert sätt att röra på sig i Corona-tider!

Vi är från Stockholm, men under Kristi Himmelsfärdshelgen tog vi med oss husvagnen till Uppland, Västmanland och Dalarna. Helgen skulle huvudsakligen bli solig, med lite regn en av dagarna. Den preliminära planen var att Hittaut i Enköping, Sala och kanske Avesta och Hedemora. 

Förra året besökte vi Hittaut i Hedemora, men eftersom Avesta var nytt för i år så valde vi att ta oss till Avesta istället. Att besöka helt nya orter är verkligen en positiv sida av Hittaut. Vi har säkert åkt förbi Avesta hundratals gånger, och sett Dalahästen vid riksvägen, men aldrig varit inne i samhället. Antagligen väldigt skönt att inte ha riksvägen genom Avesta centrum, men så mycket de som bara passerar förbi missar! Vi som åker runt en hel del bland landets Hittaut uppskattar verkligen när många checkpoints placeras så att vi får upptäcka samhällena och dess sevärdheter. Det är många orter ute i landet som vi blivit smått förälskade i. Tur att de är så många, så att vi inte kan välja och måste flytta... 

Tyvärr blev helgvädret inte riktigt som prognosen indikerat. Soligt och riktigt varmt på torsdagen, men ihållande regn när vi cyklade runt i Avesta och Fors. Fast med bra regnkläder så fungerar Hittaut nästan lika bra ändå. Extra bra betyg till Avesta, som trots regn gav oss ett väldigt trevligt intryck och nya kunskaper. Vi kände till att Avesta var rumpmas-område, men vi visste inte att Västmanland låg precis bortanför klubbstugan vid Tråbacken. Forsarna vid Bjurfors mässingsbruk var imponerade efter allt regn, men troligen ännu vackrare i sol, så dit får vi åka någon gång igen. Nu vet vi dessutom att det finns fler döda fall, än bara Vildhussens.

I helgen stannar vi kvar hemma på grund av jobb men nästa helg planerar vi en ny hittautresa. Vädret får styra vart vi åker, det finns många orter att välja på i år. Vi har dessutom "sparat" checkpoints i närområdet för att ha något att göra om helgen blir kort och vädret dåligt. 

/Ulf & Marie"

Tack till arrangören i Avesta som ligger bakom artikeln med Ulf och Marie.

Avesta_Grytnäsvägen.jpg

Avesta_Brukshundsklubben.jpg