Nyheter

Utflyktstips för sensommar- och höstdagar

Halmstad strand Halmstad strand
Strandliv i Halmstad
Augusti och september bjuder ofta på fina sensommar- och höstdagar. Gör en utflykt till någon av våra Hittautpärlor!

Under sommaren har vi tipsat om utflyktsmål på Hittautorter i våra sociala medier. Det behöver inte vara sommar för att göra en utflykt! Packa matsäck och kläder efter väder och se ut en runda att besöka. Inspireras av tipsen som vi samlat här nedanför. 

Piteå - Norrlands Riviera

I denna sommarstad på Norrbottenkusten hittar du allt från fantastiska långa sandstränder till gamla kulturmiljöer. Kartområdena bjuder precis som staden på stor variation med allt från strand till Öjebyns gamla kyrkstad men inte minst fantastiska tallhedar och mer detaljerad bergsterräng. Passa på att besöka Piteå även i höstskrud!

Arrangören tipsar specifikt om checkpoint 99: vid Pitebornas smultronställe, stranden Gläntan strax norr om Pite Havsbad. Där finns naturreservatet Sandängesstranden med öppen tallskog och böljande hedar. I närområdet finns även fina vandringsslingor och grillplatser med ved.

Piteå


Västervik - Magnifik Skärgård

Västervik har blivit utnämnd till Årets Sommarstad två år i följd (2020 och 2021) och bjuder in till besök i vacker skärgårdsmiljö där det finns goda möjligheter att kombinera Hittaut med flera andra aktiviteter.

Hittaut Västervik erbjuder totalt sju olika områden med varierad miljö och svårighetsgrad där favoriten måste vara Gränsö, den natursköna halvön strax utanför centrala Västervik. Gränsö är ett naturreservat med flera vandringsleder men även en snorklingsled längst ut vid Gränsö Udde. Möjlighet till övernattning och tillagning av mat finns i något av de vindskydd som finns utplacerade i reservatet. På Gränsö kan du besöka de Ekhagar som finns och kanske få syn på en och annan ekoxe eller till och med den rödlistade läderbaggen.

Bilden är tagen vid checkpoint 67 som finns placerad på Lillön på Gränsö med utsikt över Tjust Skärgård. Det är en magnifik utsikt och väl värd ett besök!

Västerviks skärgård


Grums- Välbevarad bruksmiljö i Värmländska Grums

Visste du att Eiffeltornet i Paris innehåller nitar i järn från värmländska bruksorten Borgvik? På midsommarafton släppte Hittaut Grums 10 checkpoints i den vackra kulturmiljön med omnejd. Är du kulturhistoriskt intresserad är det här ett perfekt utflyktsmål. Ett femtiotal byggnader finns kvar från tiden som järnbruk men också jord- och skogsbruk med kvarnar och sågverk. Flera byggnader är byggda av slaggsten från bruket, så kallad sintersten. Här finns idag museum och konsthall, restaurang och presentbutik.

I hyttruinen stoltserar den träkolsmasugn som var i bruk från 1865 till 1922, men redan från 1627 producerades järn på platsen. 1870 fanns 25 masugnar i Värmland varav Borgviks producerade mest: 4 000 ton tackjärn.

Enligt Grums kommun kommer namnet Värmland från Borgvik. ”Inbyggarna, som först bosatte sig vid Borgviksälven (som förr i tiden hette Värma), kallades för "värmar". Landskapsnamnet Värmland betyder egentligen "värmarnas land".

Borgvik ligger 35 km väster om Karlstad.

Grums


Gnesta- Sörmländsk pärla

För femte året i rad finns Hittaut i Gnesta. Gnesta är en sörmländsk pärla med fina smultronställen. I år har kartområdena utökats till fem med checkpoints i både skog och stad. 

Ett tips är att ta med cykel för att enkelt ta sig mellan olika kluster av checkpoints.

Kartområdet längst västerut ligger i byn Stjärnhov. Där finns checkpoints i närheten av en fornborg. I Kyrksjön finns Dammhagens badplats där man kan svalka av sig under turen. Ett stenkast från Stjärnhov ligger Solbacka som byggdes som internatskola 1901. Anläggningen håller nu på att anpassas till att bli hotell med restaurang, pool, padel och golf.

Om vi tar oss öster mot Gnesta hamnar vi i Björnlunda, där det finns mycket att upptäcka. Hembygdsgården som är välbevarad  har ett litet gulligt motionsspår med checkpoints i närheten. Efter en tur här kan man unna sig hemmagjord italiensk glass på Sternersborgs choklad.

Strax norr om Gnesta har vi Södertuna slott som är en underbar plats att strosa omkring på och ta några checkpoints.

Vi tar oss vidare ca 15 km norrut och kommer till Högtorn. Tornet är beläget på Fräkensjöberget 92 m ovanför havet. Från parkeringen är det 3 km vandring på stig upp till toppen där utkikstornet och fem checkpoints finns placerade. Här passerar Sörmlandsleden och det finns både historia och natur med stor variation att ta del av.

gnesta


Halmstad- Guldkorn i sommarstaden 

Halmstad har blivit utnämnd till 2010-talets bästa sommarstad och bjuder på ett Hittaut med många olika miljöer. 

Checkpoint nr 74 är väl värd ett besök vid Tylösand-Eketånga. Längst ut på Tjuvahålsbryggan hittar ni checkpointen. Ta gärna ett härligt dopp i Kattegatt när ni är här.

Skedala skog är ett populärt strövområde öster om Halmstad. Här kan du uppleva vildmarkskänsla bland vackra sjöar och trolska skogar. Fina badmöjligheter finns vid alla sjöar. På ett flertal ställen är även grillplatser utsatta, perfekt att slå sig ner för en picknick! Vissa delar av området är branta och den kuperade terrängen skapar otroligt vackra utsiktsplatser.

På Galgberget finns en nybyggd lekplats, Sagoängen. Den är ett perfekt besöksmål för hela familjen. Här finns bland annat en 40 meter lång linbana, klätterställning, hinderbana, rutschbana, gungor, nya grillplatser och mycket mer.

Halmstad strand


Säter- Dalarnas trästadsidyll

I södra Dalarna hittar ni Säter som är en av Sveriges bäst bevarade trästäder med mysiga smala gator.

På lekplatsen “Lilla Säter” hittar ni en kopia av Säters trä-stadskärna i form av en lekplats. Ett unikt koncept som berättar Säters trästads historia – i en miniversion gjorda för rollekar och utforskande.

Norr om tätorten ligger Skedvi kyrkby. På bilden syns byns kyrka samt hembygdsgård där man kan passa på att ta en fika på det tillhörande caféet under Hittaut-turen.

Säterbygden