Nyheter

Bengt blev först att ta alla 150 checkpoints

Bengt Engman Bengt Engman
Den 22 maj drog friskvårdsprojektet Hittaut igång i Hudiksvalls kommun – för femte året i rad. Och även denna vår verkar det vara stort intresse för att komma ut i sin närmiljö och leta de checkpoints som finns utplacerade. Totalt finns 150 stolpar att leta och en som redan hittat alla är Bengt Engman från Hudiksvall.

Bengt är nyss fyllda 71 år och har under våren haft en lunginflammation. Detta har dock inte stoppat den pensionerade lantmätaren från att Hittaut. De långa skogspromenaderna har snarare hjälpt honom att bygga upp konditionen igen. Precis som förra året var han snabbast av alla deltagare att registrera in samtliga 150 checkpoints för Hittaut Hudiksvall. Denna gång tog det lite mer än två veckor att hitta samtliga punkter.

Bengt har en viss känsla för gränsrösen och då han fick som uppgift att välja ut en bild från sitt Hittaut:ande föll valet ganska givet på en bild från checkpoint nummer 138 – den mystiska triangeln uppe på Venåsberget som finns på kartbladet Åbo Dansbana.
–Det är lite av en favorit som passar då bra som rastplats innan man fortsätter sökandet efter checkpoints, berättar Bengt.

Att Bengt var snabbast med att hitta alla checkpoints är inte så konstigt tycker han då han är pensionär och har gått om tid.
–Det är också en sport att vara ute tidigt innan det blivit stigar till checkpointsen, förklarar Bengt.

Stort intresse för Hittaut även i år

Och Bengt är inte ensam om att ha kommit igång med friskvårdsprojektet Hittaut. I skrivande stund har redan över 700 deltagare registrerat minst en checkpoint var i årets projekt. Förra året lockades totalt över 1650 personer, så det finns goda chanser för minst lika stort intresse i år. För de som inte kommit igång ännu så finns den stora, detaljerade kartan att hämta gratis i ställ på utvalda platser runt om i kommunen.

Dessutom finns appen Hittaut att ladda ner gratis. Där kan man se kartan digitalt, använda sin gps i telefonen för att navigera sig, samt registrera in de hemliga koderna samtidigt som man besöker checkpointsen i skogen. Dessutom kan man hitta kartor från övriga 32 orter i Sverige som kör Hittaut. Så när man hittat alla i Hudiksvall finns det mycket kvar att upptäcka i Sverige, om man vill. Ett perfekt semestertips med andra ord – oavsett om man nyttjar Hittaut på hemmaplan eller på andra platser.

Hittaut Hudiksvall pågår till och med den 7 oktober. Så än finns gott om tid att komma igång! Är du osäker på hur man gör – besök gärna projektets hemsida hittaut.nu/hudiksvall för mer information.