Nyheter

Bengt Engman blev först att ta alla checkpoints

För andra året i rad blev Bengt Engman först med att fylla brädet när det gäller tagna checkpoints. 150 stycken på mindre än en vecka är riktigt bra jobbat. Vi har såklart intervjuat även Bengt om hans Hittaut-uppleveleser.

Intervju med Bengt Engman

Hur kommer det sig att du gick "all in" på detta?
–Att jag satsat fullt ut  i år är för att se om jag som 70-årig pensionär med dålig balans skulle kunna klara av denna prestation. Det blev lite stressigt eftersom Ljubisa visade sig vara en för mig okänd medtävlare, som hela tiden plockade fler kontroller än jag. Med än kan en 70-åring spurta! Jag måste ju ta alla kontroller före en resa med Transsibiriske järnvägen.Jag blev mycket nöjd med att se att jag var först att registrera in alla checkpoints.
Som belöning har jag fått bättre balans.

Hur lång tid tog det för dig att ta alla och hur bar du dig åt?
–Hur lång tid det tog att hitta alla punkterna var inte mitt primära intresse att mäta och hur långt jag motionerat har jag inte mätt. Jag trivs ute i skog och natur och har förenat nytta och nöje alla dagar. Någon dag 3 pass, morgon förmiddag och eftermiddag.

Var det någon checkpoint som var extra svår att hitta?
–Luriga branter finns bl a vid checkpoint 58 och 84.

Har du någon favorit som du vill tipsa om?
–Fina fikaplatser/utsiktsplatser finns vid checkpoint 79, 99, 138, 144 och 149..
För en skogsägare, tillika pensionerad lantmätare finns rejäla och sevärda gränsrösen vid checkpoint 80 och 82. Vid 82 kan man nästan bli katolik. Vid 80 finns förutom röset även en visare som visar gränsens riktning. Sån här möda lägger inte dagens lantmätare ner på att markera gränser i skogen. Rösens utgör verkliga fornlämningar som måste skyddas för dagens skogsmaskiner.

Ett annat tips är en något olämpligt placerad checkpoint som finns nära golfbanan vid punkt nr 38. Att gå över en golfbana kan vara riktigt farligt om man inte känner till faran med att få en hård golfboll som träffar på fel ställe. Motionärer känner inte alltid till att alla golfbollar heller inte träffar mitt på fairway utan ibland hamnar långt ut i skogen.

Vad tycker du är det bästa med Hittaut Hudiksvall?
–Det bästa med årets Hittaut var när jag fick plocka 15 punkter i Sörforsa tillsammans med min dotter Jenny och mitt barnbarn Wille 5 månader gammal.

Vad ska du ägna dig åt nu när alla checkpoints redan är tagna?
–När alla checkpoints nu är hittade får jag mera tid att återkomsten från Transsibiriska järnvägen  ägna mig åt att fortsätta motionera och bl a spela golf. Då blir det farligare för er som inte hittat checkpoint 38.

Till startsidan för hittaut hudiksvall
Skribent: Hudiksvall