Nyheter

Slutspurt för Hittaut Hudiksvall

I mitten av maj drog Hittaut Hudiksvall igång för fjärde året och det verkar åter igen bli en stor succé där massor av människor har nyttjat kartan för att leta checkpoints i sin närmiljö. Förra året var Hudiksvall den flitigaste orten i Sverige, men i år har man fått tuff konkurrens och en rejäl slutspurt krävs för att nå upp till förra årets siffror.

1549 deltagare just nu

I skrivande stund (15 september) finns nästan 1549 registrerade deltagare i Hudiksvalls kommun. Detta att jämföra med ca 1700 som man slutade på under förra året. Men än är det fortfarande en månad kvar av projektet som slutar först den 15 oktober, så projektledare Andreas Davidsson tror fortfarande att man kan nå upp i samma siffror.
–2016 var ett extremt bra år för oss i Hittaut Hudiksvall och vi nådde då precis över 1700 deltagare, vilket var långt över förväntan. I år hade vi som mål att hålla samma deltagarantal. Vi har dock bytt hemsidesystem vilket ställt till det lite då alla gamla deltagare har varit tvungna att registrera sig på nytt och som även led av lite barnsjukdomar inledningsvis, så därför tror jag vi har tappat lite mot förra året, berättar Andreas Davidsson.

Han driver projektet tillsammans med de tre orienteringsklubbarna Hudiksvalls OK, Forsa OK och OK Dellen. En nyhet för året är att det genomförs i samarbete med Hudiksvalls kommun som ett IOP-projekt – det första i Hudiksvalls kommun.

Dags för slutspurt!

Andreas hoppas nu på en rejäl slutspurt av Hudiksvallsborna så att det blir dubbelt Hälsingland i topp i den interna tävlingen mellan Hittaut-orterna. För mot systerprojektet i Ovanåker finns inget att göra. Här har nästan 8% av invånarna registrerat sig, vilket är överlägset bäst i Sverige. Hudiksvall ligger just nu trea på 4,0%, strax bakom tvåorna Karlshamn som i dagsläget har nått 4,1%. Ser man till antalet deltgare är Hudiksvall fortfarande näst störst, där är det bara Uppsala som har fler aktiva deltagare.

Hur kommer det sig att så många hittar ut i Hudiksvall?
–Vi har ju kört några år och det är många som fastnat för Hittaut. Vi får massor av positiva kommentarer av våra deltagare och har även försökt tillgodose deras önskemål om nya platser och kartområden – vilket gjort att det funnits något nytt att upptäcka varje år.

Kan man fortfarande komma igång med Hittaut?
–Det kan man absolut! Projektet pågår ända till och med den 15 oktober och fram till den dagen kan man både leta checkpoints och registrera koderna på vår hemsida eller app, berättar Andreas.

Varför ska man Hittaut?
–Du får upptäcka massor med nya platser i din närmiljö. Dessutom får du motion för både kropp och knopp samtidigt. Det unika med Hittaut är att verkligen alla kan vara med. Man kan nyttja projektet när man vill, hur man vill och med vem man vill. Och för varje registrerad checkpoint är man med i vår stora slutdragningen där man kan vinna fina priser, förklarar Andreas.

Är det något du vill slå ett extra slag för?
–Vi har nu startat en Skolutmaning för skolklasser inom kommunen. Här har Dellenbanans vänner skänkt ett pris med en utflykt för hela klassen, som kommer gå till en av de flitigaste Hittaut-klasserna. Vi har ett gäng klasser igång, men hade varit väldigt roligt om fler ville haka på, avslutar Andreas som därmed uppmanar lärare och föräldrar att anmäla in sina klasser till Skolutmaningen.

FAKTA Hittaut Hudiksvall

    • Arrangeras i Hudiksvall av Forsa OK, Hudiksvalls OK och OK Dellen.
    • Ca 1500 deltagare har hittills varit aktiva i årets projektet
    • 150 checkpoints har placerats ut i Hudiksvall
    • 9 extra checkpoints kommer släppas under hösten
    • Projektet pågår mellan 15 maj - 15 oktober
    • Gratis och öppet för alla - oavsett ålder
    • De lättaste checkpointen är hjulanpassade och tillgängliga för alla
    • Chans att vinna fina priser för varje registrerad checkpoint

    • Mer info: hittaut.nu/hudiksvall

Skribent: Hudiksvall