Nyheter

Vänligen respektera PRIVATA VÄGAR!

Vi har fått påpekande från en markägare som fått ovanligt mycket trafik på sin PRIVATA VÄG (som finns i anslutning till en checkpoint)! Därför påminner vi om att det INTE är tillåtet att framföra motorfordon på privata vägar och vi ber er som är ute och letar checkpoints att respektera detta - så att vi även i framtiden kan få placera checkpoints på vackra platser runt om i vårt landskap.

Inte störa – inte förstöra!

Eftersom allt deltagande inom Hittaut:s ramar sker på egen risk och eget ansvar så är det också viktigt att du som deltagare är påläst om vad som gäller när du vistas i skog och mark.

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen och tillåter oss en hel del friheter. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, motionerar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Här har vi valt ut de viktigaste punkterna som berör dig som Hittaut-deltagare berörs av:

Tänk på detta när du nyttjar Hittaut:

  • Du får gå cykla och rida nästan överallt i naturen så länge du inte gör skada. Men du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark (t ex åkrar).

  • Du får gå, cykla och rida på privata vägar (ej framföra motorfordon)

  • Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, privata tomter, parkvägar eller motionsspår.

  • Du får tälta en natt på samma plats utan att fråga markägaren.

  • Du får göra upp en liten eld om du är försiktig och det inte är torrt eller blåser hårt..

  • Du får inte lämna kvar eller kasta något skräp i naturen!

  • Du får inte jaga, störa eller skada något djur. Det är tex förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar. Du får ej heller inte fiska utan fiskekort.

  • Hundar får inte vara lösa i naturen under tiden 1 mars – 20 augusti. Det bästa är alltid att ha hunden kopplad i naturen!


Vi kan sammanfatta det hela med att inte störa, inte förstöra!

Känner du dig osäker på vad som gäller eller vill veta mer om Allemansrätten – besök gärna:

http://www.naturvardsverket.se/allemansratten (källa till artikeln)


Parkera på anvisade parkeringar

För att underlätta för dig som ska leta checkpoints har vi på vår karta valt att markera de allmänna parkeringar, eller platser som vi vet lämpar sig att parkera på. Nyttja dessa platser, och försök inte köra din bil så nära en checkpoint som möjligt!

Har en privat markägare satt upp skyltar eller hinder på en privat väg - vänligen respektera dessa!

Tanken med Hittaut är att man ska få motion - genom att promenera, cykla eller springa. Inte ta så många checkpoints som möjligt genom att åka bil!

Vill du läsa mer om vad som gäller på Enskild/privat väg? Läs denna text från Naturvårdsverket!