I samarbete med Björn Wannberg och Gävleborgs Botaniska Sällskap kan vi i år presentera ett antal checkpoints där ni som besökare får chans att lära er mer om Hälsinglands flora.
Vi ber er vara lite extra försiktiga vid dessa botaniska checkpoints - så att alla får chans att se och lära sig om de växter som finns där.
En nyhet för i år är att du som Hittaut:are får chans att lära dig mer om de växter som finns i vår närhet - utan att vi kanske alltid tänker på dom! Därför har vi i år valt ut ett antal checkpoints kring Alfta där du kan lära dig mer om vår flora.
På vår papperskarta, samt här nedan kan du läsa mer om vilka checkpoints det gäller - samt vad du kan se. Passa på innan hösten kommer!
Chans att vinna ett exemplar av Hälsinglands flora
Nu har du som Hittaut:are även chansen att vinna ett exemplar av boken Hälsinglands flora! Såhär gör du för att vara med i tävlingen:
1. Besök någon av dessa botaniska checkpoints innan 1 september och registrera koden
2. Fota och lägg upp en bild i sociala medier med #botaniskacheckpoints #hittautovanåker
eller maila din bild till ovanaker@hittaut.nu
3. Håll tummarna - den 2 september drar vi en lycklig vinnare!
Har du redan besökt någon av dessa går det självklart bra att lägga upp en gammal bild, eller varför inte besöka platsen igen!?
6.
Vid vägen till Isbergs
I åkerkanten (öster om vägen) kan man med lite tur hitta fårtunga, ett strävhårigt litet ogräs med ljusblå blommor, som är ganska sällsynt.
8.
Järnvägsstationen
I spårområdet finns många växter som är knutna till torr och solexponerad mark (bl. a. blåeld, färgkulla, äkta johannesört, getväppling, harklöver, knytling, sparvvicker, vit sötväppling, strimsporre, småsporre, backnejlika, gråbinka, kanadabinka).
10.
Vid gångbron över bäcken till Kyrktjärn
Slingerväxten med blålila blommor och senare på sommaren röda (svagt giftiga) bär är besksöta. Både blommor och bär visar att den är en nära släkting till tomat och potatis. I blöthålen lite söderut vid stigen växer missne.
11.
Järnvägsövergång Per-Ers
Längs järnvägsspåret finns mängder av gulsporre, strimsporre och deras hybrid, mellansporre. Där finns också många buskar av blåtry, som blivit ”planterade” av fåglar.
19.
Bäcken nerom Täppabacken
Den meterhöga tistelliknande växten som dominerar runt bäcken är parksallat. Det är en art som på senare tid spritt sig från odling (prydnadsväxt) och kan befaras bli invasiv, som lupiner och jättebalsamin.
20.
Stora enen öster om Kommunförrådet
Denna lutande jätte är en av Hälsinglands grövsta enar.
23.
Källa vid Nabban, nära Kyrktjärns SO kant
Vid bäcken och söder om den finns många små buskar av tibast. De har skära blommor på bar kvist samtidigt med blåsipporna, och får senare röda bär. Bären är mycket giftiga, men smakar så illa att risken för förgiftning är liten.
25.
Skogsklocka vid gamla vägen nerom Uggaberg
Längs vägen brukar man se några exemplar av skogsklocka, en meterhög strävhårig växt med ljusblå klockor i toppen och längs stjälken.
30.
Skogsklocka, stor blåklocka Runemo
Längs åkerkanten finns skogsklocka, stor och liten blåklocka och ängsklocka.
36.
Bäck och källa NO Uggaberg
Längs bäcken finns gullpudra, bäckbräsma, kärrdunört och det sällsynta gräset storgröe. På torrare mark i bäckravinen växer bl.a. trolldruva, skogsvicker och knärot. (Bäckens övre lopp är delvis underjordiskt, i grovblockig terräng))
37.
Blöthål NO om Uggaberg
I blöthålet växer bl. a. hästsvans.
Vill du veta mer?
Är du intresserad av att lära dig mer om vår fauna? Då rekommenderar vi boken Hälsinglands Flora i två band på totalt över 1000 sidor som säljs av Svenska Botaniska Föreningen, svenskbotanik.se eller lokalt av Gävleborgs Botaniska Sällskaps ombud, se gavleborgsbotaniskasallskap.se eller i närmsta bokhandel.