Nyheter

Tack för en fantastisk säsong!

Sydkustleden i Skåne Sydkustleden i Skåne
Foto Lisa Wikstrand
Årets säsong i Skåne har nu nått sitt slut och vi vill med det passa på att rikta ett stort tack till alla deltagare och partners som gör projektet och Hittaut möjligt att genomföra. Sedan säsongsstarten i april har vi nått nästan 3000 deltagare och 105 000 registrerade checkpoints. Det innebär att nästan 80 000 friskvårdstimmar under säsongen!

Tack för en fantastisk säsong!  

Årets säsong i Skåne har nu nått sitt slut och vi vill med det passa på att rikta ett stort tack till alla deltagare och partners som gjort årets projekt möjligt. Sedan säsongsstarten i april har vi nått nästan 3000 deltagare och 105 000 registrerade checkpoints. Det innebär att nästan 80 000 friskvårdstimmar skapats under säsongen och motsvarar en fördubbling mot 2021!  

Sista utlottningen för säsongen 

I samband med säsongsavslutningen kommer vi även att genomföra årets sista vinstdragning. Vi kommer lotta ut 20 stycken presentkort som skickas ut via mejl till vinnarna. Varje registrerad checkpoint motsvarar en lott vilket innebär att desto fler checkpoints du registrerar, desto större är chans har du att vinna. Håll utkik på hemsidan och i inboxen efter eventuella vinster under veckan.  

Utmärkelsen Årets förnyare  

I början på oktober fick Hittaut Skåne och Skånes Orienteringsförbund motta priset Årets förnyare av Sparbanksstiftelserna i Skåne. 

Det är tredje gången priset Årets förnyare på 100 000 kronor delas ut. Priset ska lyfta fram initiativ som på ett eller annat sätt bidrar till förnyelse inom skånsk idrott och som kan inspirera fler att utveckla sin verksamhet. Utmärkelsen ska också bidra till vidare spridning i stiftelsernas verksamhetsområde. Bakom priset står Sparbanksstiftelserna i Skåne som verkar för en positiv utveckling i samhället och stödjer många projekt i föreningslivet. 

Skånska Prismottagare

Det är superkul att bli Årets förnyare och det känns verkligen som ett kvitto på all tid vi lagt ner ideellt och på arbetet som lokala föreningar bidragit med. Detta gör att vi vill fortsätta vända oss till allmänheten, inte bara tävlingsidrottare, säger Anne Udd, ordförande i Skånes Orienteringsförbund. 

- Hittaut blev ett verktyg under pandemin när folk inte kunde träffas under normala former. Att tillgängliggöra natur och spännande platser i Skåne för många samtidigt som det gynnar hälsan är en otroligt bra kombination som vi gärna vill se mer av. Det är ett projekt som är bra för Skåne men också för framtiden ur ett samhällsperspektiv. Genom Skånes Orienteringsförbund kan Hittaut bli ännu större här i länet, säger Östen Gunnarsson VD på Sparbanksstiftelsen 1826. 

Nominerade till årets Hittautprojekt 

Hittaut Skåne har tillsammans med Hittaut Linköping och Hittaut Östersund  blivit nominerade till årets Hittautprojekt. Fram till den 5 november har du som medlem i en orienteringsklubb möjlighet att rösta på det projekt du tycker förtjänar priset. Du hittar omröstningen på eventor under arrangemanget “Omröstning Orienteringsgalan 2022”. 

Unga Hittarut har fått en projektledare 

Projektet Unga hittar ut är ett delprojekt av Hittaut Skåne. Unga hittar ut pågår under två år och syftar till att genom olika inspirationsarrangemang och program erbjuda barn och unga vuxna att prova på Hittaut och därmed inspireras till utevistelse och fysisk aktivitet. 

I frontlinjen för projektet står Magnus Wallon som anställts som projektledare på deltid. Han kommer till stor del att jobba ute bland lärare, fritidsledare och unga. Hans huvuduppgift är att sprida kunskap och inspirera till uteaktivitet med Hittaut som verktyg. 

Totalt kommer ett 40 tal arrangemang att genomföras, vilket innebär att vi kommer att möta minst 1 000 ungdomar. Målsättningen är att nå både pojkar och flickor, där minst 50 procent av deltagarna är flickor. I samband med varje arrangemang utmanar vi deltagare, pedagoger/ledare att genomföra aktiviteter som engagerar ytterligare minst lika många deltagare.  Projektet möjliggörs tack vare Postkodsstiftelsen som satsar på Hittaut och Skånsk Orientering.  

Region Skåne hittar ut 

Under två års tid så har Region Skåne genom vandrings- och cykellederna för rekreation och turism varit en del av Hittaut Skåne. Då avdelningen Regional utveckling bland annat levererar på den politiska prioriteringen "Bättre hälsa för fler" så var just projektet Hittaut Skåne ett av flera bra sätt att få fler skåningar att upptäcka vandringsleden Skåneleden och cykellederna Sydostleden och Sydkustleden. Med förhoppningen att "hittaut:arna" sedan blev sugna på att upptäcka mer utav de 130 milen av kvalitetssäkrad vandringsled och de 90 mil av välmarkerade cykelleder. Så det är med lätthet vi kan konstatera att den skånska naturen bjuder in till många upplevelser för framtida utflykter och semestrar. 

Granskog i Skåne

Foto Appelöga 

Säsongen 2023  

Arbetet inför den kommande säsongen är nu i full gång och vi redan nu är ett 15 tal föreningar klara inför säsongen 2023. Det kommer bli en del bekanta orter, men också ett par helt nya. Hittaut är helt gratis att delta i och projektet är helt beroende på stöttning från organisationer, företag och privatpersoner för att kunna genomföras. Här kan du som deltagare bidra på olika sätt genom att:

  • Vill din arbetsgivare / ditt företag vara med och synas i Hittaut Skåne?  

  • Vill din arbetsplats dela i friskvårdsutmaningen 2023? 

  • Har du möjlighet att stötta projektet med ett frivilligt bidrag? 
Skribent: Robert Lood