Så funkar det

Säsongen 2022 startar hittaut 2 maj och pågår till 31 oktober

Kort om hitta ut 

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsgrader och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla, åka skateboard, inlines eller något annat. Vissa checkpoints är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga med barnvagn, rullstol, permobil, rullator, cykel eller liknande. Dessa är märkta med en hjulsymbol. Varje checkpoint är markerad i terrängen med rosa Hittaut-logotyp, nummer och bokstavskod. Skapa ett Hittautkonto och registrera koden på de checkpoints du hittar. Då är du automatiskt med i utlottningen av priser. Om du vill kan du utmana en vän, granne eller kollega i Hittaut och följa resultatet i topplistorna på hemsidan. Känner du dig osäker på din orienteringsförmåga? Ingen fara, börja med gröna checkpoints – det är dom lättaste. Du kan även aktivera mobilens GPS och ta hjälp av den i appen.

Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser runtomkring din kommun. Den detaljerade kartan med ett stort antal checkpoints delas ut gratis till en stor del av hushållen inom kartans område. Kartan finns även att hämta på ett antal utdelningsställen samt att se här på webben eller i mobilappen som finns både för iphone och android.

Läs mer om hittaut, hur du laddar ned och använder appen och mycket mer här.

Kartan och checkpoints

Från och med 10 maj, 2021 släpps 160 numrerade checkpoints i olika svårighetsgrader.

  • Grön = lätt
  • Blå = medel
  • Röd = medelsvår
  • Svart = svår

Med hjälp av kartan och/eller mobil ska besöka respektive checkpoint. 

Du hittar en webbkarta här på hemsidan och fysiskt finns den gratis att hämta på flera platser runt om uppsala. För hela listan se "Här finns kartan". 

För mer detaljerad information och checkpointsen, se "checkpointsbeskrivning" via menyn. 

Checkpointssläpp 2021


Checkpointssläppen kommer att ske följande datum

  • 26 april - 9 maj (försläpp) - 1 checkpoint om dagen genom kluriga ledtrådar. Läs mer under nyheter!
  • 10 maj - 112 checkpoints (inkl. tidigare släppta checkpoints)

Varje månad släpper vi nya checkpoints (månadssläpp) enligt följande:

  • 1 juni - 12 nya checkpoints
  • 1 juli - 12 nya checkpoints
  • 1 augusti - 12 nya checkpoints
  • 1 september - 12 nya checkpoints
De nya checkpointsen som kommer i juni-september har på kartan är markerad med månadens nummer först:

juni: 601-612
juli: 701-712
augusti: 801-812
september : 901-912

Hittaut-stolpen - det du letar efter

Varje checkpoint har en en hittaut-stolpe, som är mellan en halv och en och en halv meter hög. På stolpen finns förutom hittaut-dekaler och ordningsnumret, även en bokstav som du ska notera. 

Checkpointstolpe.jpeg

Registrera dina checkpoints

När du tagit en checkpoint eller innan du går ut, kan du registrera en användare vilket du gör direkt här på hemsidan. Du kan då registrera checkpoints, se din och andras utveckling och är också med och tävlar om presentkort från Alewalds. Varje checkpoint du registrerar på hemsidan blir en lottsedel. Du registerar checkpointen genom att klicka på deras respektive plats på den interaktiva kartan på startsidan eller i appen, och därefter skriver du in checkpointens bokstav. Du kan få lite extra hjälp att hitta rätt genom att slå på gpsen i appen (läs mer om hur du gör här). 

Även om du inte är intresserad av att vinna priser är det värdefullt att du registrerar dig, eftersom framtida stöttning från Uppsala kommun och våra övriga samarbetspartner delvis bygger på antalet användare och utan detta kan vi inte genomföra projektet.

Våra partners