Så funkar motionsorientering

⇦ Tillbaka

Känner du att det är dags att testa en orienteringsbana? Är du en van orienterare och vill få ett bra träningstillfälle? Oavsett om du har tidigare erfarenhet av orientering eller ej är du välkommen till våra motionsorienteringar.

Motionsorientering vänder sig till dig som vill ut i naturen och ta dig an en utmaning för såväl kropp som knopp. Vårt utbud av banor spänner över olika distanser och svårighetsnivåer och du väljer själv den bana som passar dig. Det finns alltid en instruktör på plats om du vill ha hjälp med att välja bana eller har frågor om orientering. Ett perfekt tillfälle att testa orientering med andra ord.

Hitta en motionsorientering

Via "hitta orientering" söker du enkelt efter alla motionsorienteringar. Bocka för motionsorientering och ange datumperiod och eventuell ort. Klicka på förstoringsglaset för att göra en sökning. Du kan också zooma i kartan utan att söka på någon särskild ort.

Gör så här för att delta

  1. Infinn dig på samlingsplatsen vid utsatt tidpunkt.
  2. Anmäl dig genom att ange namn och vilken bana du vill genomföra. I samband med anmälan kan du låna eller hyra det kontrollchip (en bricka eller pinne) som du har med dig runt banan och stämplar med vid kontrollerna. Detta ger dig möjlighet att få tider, dels på hela banan, men även mellan varje kontroll. Har du eget kontrollchip kan du förstås använda det.

  3. Betala avgiften, ofta antingen kontant eller med swish.
  4. Startstämpla och ge dig ut på din bana. Gå, jogga eller spring, ensam eller i sällskap med någon.
  5. Målstämpla när du kommer i mål. ”Stämpla ut” vilket betyder att du registrerar dina kontrollstämplingar i arrangörens tävlingssystem och får bekräftelse på att du är godkänd. Ofta får du även dina sträcktider utskrivna. Du måste alltid stämpla ut vid målet för att arrangören ska veta att du är tillbaka och välbehållen.

Resultatlista med alla deltagare publiceras på hemsidan efter arrangemanget. Du kan vid anmälan säga till om du inte vill att din tid ska redovisas i resultatlistan.

Välj bana

Det finns minst fyra banor av varierad längd och svårighetsnivå vid varje motionsorienteringstillfälle. Den enklaste och kortaste brukar vara runt 2-2,5 km medan den längsta och svåraste kan vara drygt 5 km.

Även om det är samma samlingsplats vid flera tillfällen har arrangören alltid lagt nya banor vilket betyder att du som deltagare ställs inför nya utmaningar. Det är en av tjusningarna med orientering. 

bana och karta

Här ser du exempel på en bana där du kan följa stigar och andra tydliga "ledstänger" mellan kontrollerna på banan. 

Utrustning

Det är bra med heltäckande klädsel som skyddar kroppen mot rivsår när du går eller springer i skogen, till exempel långa byxor och t-shirt. Om du har ett par skor med lite grepp är det bra för att minska risken att halka. Kompass kan vara till god hjälp när du ska passa kartan och hålla riktningen, men är inget måste.


soft_motionsorientering_oneline_blå_svart_rgb.png