Stjärnkampen

Bananorientering

Skapad av

Team Stjärnkampen

Förberedelse
Förberedelse: Mycket
Träningspass
Träningspass: Helt
Hitta
Kategori: Hitta

Detta uppdrag är arkiverat

Om uppdraget

På orienteringskartan finns en mängd höjdkurvor som symboliserar olika höjdformationer i terrängen. Uppförsbacke, nedförsbacke, sänka, ås, grop, osv. Att tyda höjdkurvor kan vara klurigt till en början men när koden väl är knäckt blir det betydligt enklare att orientera sig fram i skogen. Syftet med uppdraget är att förstå och använda höjdformationer som ledstänger och hitta stråk och hållpunkter som består enbart av kurvbild/brunbild. 

Steg för Steg

  • Övningen finns beskriven under Rävens orangea nivå i Utvecklingsmärkena

  • Reflektera tillsammans i gruppen efteråt: 1) Hur var upplevelsen av övningen? 2) Hur kändes kontrolltagningen? 3) Känner du att vi behöver träna mer kurvbild? 

Att tänka på

För att göra övningen enklare kan ni välja kontrollpunkter som skiljer sig färgmässigt från kurvbilden. I så fall måste dessa objekt vara synliga även om övriga objekt av samma symboltyp är dolda. Detta kräver lite fler förändringar av kartfilen i OCAD. I nämnda fall dupliceras berörda symboler för de objekt som ska utgöra kontrollpunkter. Sedan markeras det unika objektet och byts ut mot kopian av symbolen. Därefter kan ni dölja ursprungssymbolen utan att det påverkar det objekt som ska synas.  

Det här behöver ni


  • Kartor 

  • Skärmar 

  • Kompass 

Ladda ner PDF